Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Családi(as) kör
2010. január 14., csütörtök 00:00

Családi(as) kör

Írta:  VN

Budapest forgatagától távol, a Hűvösvölgyi út végén található egy látszólag átlagos épület, pedig egy közhasznú egyesület székhelyéhez érkezik a látogató. A Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetségének Magyarországi Egyesületének (FICE) fehér kapuja a délelőtti órákban nyitva van, így nem kell a bejárat előtt feszengenie az érkezőnek.
A kapun belépve csak a természet neszeit hallani. Harmónia. Ez az, amire szüksége lehet annak a gyereknek, akinek nincs családja, vagy aki szociális, egészségügyi vagy nevelési okból eredeti családján kívül, a gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer keretei között kénytelen nevelkedni.

A FICE a nevelésben és a képzésben is segítséget nyújt a fiataloknak. Támogatja a gyermekotthonokban és a gyermek- és ifjúságvédelem más intézményeiben élő gyermekek és fiatalok helyes fejlesztését, az önálló életre és a társadalmi beilleszkedésre való felkészítését. Ez utóbbit jelzi az is, hogy az idei évben az utógondozott – illetve a kikerülés előtt álló - fiatalok számára kívánnak fejlesztő programot megvalósítani, hogy az ifjak befejezhessék a tanulmányaikat – esetlegesen valamelyik hiányszakmában tudjanak elhelyezkedni -, vagy megtudják, hogy hová forduljanak a későbbiekben. E célból különböző tréningeket szerveznek.

civil_mimagazinGyerekzsivaj hallható, amint az ember belép a központi épületbe. Ugyanis az egyesület székhelyén körülbelül nyolcvan gyerek lakik. Egyébként Magyarországon a FICE többek között nyolcvanhat intézményi és negyvenhat lakásotthon tagot foglal magába, ez 8400 gyermeket jelent. Számtalan különböző életút és –érzés... Ez már a kezembe kerülő MI-Magazinról jut eszembe, amiben a gyermekotthonokban élő tehetséges fiatalok versei, írásai és rajzai jelennek meg, de az egyesület szakmai folyóiratokat is megjelentet. Már az irodaépületben az érdeklődő elé tárul a kiadványok kavalkádja. Lehóczkyné K. Edit, az irodavezető serényen hozza az egyesület „kincseit”. Rengeteg a munkája neki is, például különleges tavaszköszöntő bált szerveznek egy szálloda báltermében, hiszen a lakóhelyén nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy ilyen rendezvényen vegyen részt. A belépő egy tálca saját sütésű sütemény. Estélyi ruhát vesznek a bálozó hölgyek és urak. Az est különlegessége, hogy a gyerekek maguk készítik el a báli ruháikat.

A FICE 2006 óta rendezi meg a gyermekotthoni főzőversenyt Nagyszakácsiban, emellett rendszeresen részt vesznek nemzetközi sporttalálkozókon, valamint programokat szerveznek pedagógusok és szociális munkások számára is.

Az egyesületnél lényegesnek tartják az élő kapcsolatot a tagotthonokkal. Ezért minden gyermekotthonban van egy FICE-koordinátor, akit az otthon bíz meg. Évente legalább két találkozóra kerül sor, ilyenkor készítik elő az elkövetkező időszak feladatait és programjait. Hasonlóképpen a gyerekek is választanak maguk közül egy fiatalt, aki az adott otthon tagjainak FICE-szóvivője lesz. Ő képviseli majd társai véleményét, mert rendszeres találkozókat szerveznek a számukra is. Csak ilyen folyamatos párbeszéddel érhető el a megálmodott cél: egy családiasabb környezetben megvalósuló hatékonyabb nevelés, hogy az innen kikerülő fiatalok sikeresebben illeszkedjenek be a társadalomba. Erre szükség van, mert „Ha egy gyerek barátságban él, / megtanulja, hogy jó a világban élni. / Ha egy gyerek nyugalomban él, / megtanulja megtalálni a saját békéjét.”

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.