Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Előrelépés a Nemzetek Összefogásával
2009. december 10., csütörtök 00:00

Előrelépés a Nemzetek Összefogásával

Írta:  VN

Naponta annyit hallunk a médiában a válságról, hogy néhányan – meglepő módon - inkább már iskolában töltenék napjuk nagy részét. Márpedig a globális problémákra megoldást kell találni és ez csak a nemzetek összefogásával valósulhat meg. Az Egyesült Nemzetek Szervezetére, többek között, ezért is szükség van. De mit csinál a New Yorkban működő ENSZ egyáltalán és hogyan tudna javítani mindennapjainkon? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT).


Az ENSZ megalakulása után a tagállamok 1946-ban hozták létre az ENSZ Társaságok Világszövetségét (WFUNA), amely a világszervezet hatékonyságát előmozdító javaslatokat dolgoz ki. A Világszövetségnek napjainkban száznyolc ország a tagja, a magyarországi szervezet körülbelül ezerfős tagságával képviselteti magát a fórumon.
A közhasznú egyesület alapszabályából tudható, hogy 1989-ben vált társadalmi mozgalomból országos egyesületté. A MENSZT fő céljai közé tartozik, hogy széles körben ismertesse az ENSZ alapokmányában foglalt elveket, valamint az lényeges határozatokat, programokat és ezek megvalósítását.
A Magyar ENSZ Társaság az éves jelentések hazai bemutatóját és programok szervezését végzi, valamint megemlékezik az ENSZ-hetekről, - évekről (idén a megbékélés nemzetközi évét, jövőre pedig a biológiai sokféleség nemzetközi évét tartják) is.
Emellett pedig tudományos és ismeretterjesztési tevékenységet (konferenciák, szimpóziumok), tájékoztatást, nevelési és oktatási munkát is végez a szervezet. Az érdeklődök, ennek köszönhetően megtudhatják, hogy hol tart ma a világ, és melyek az ENSZ megoldási javaslatai a fennálló problémákra.
A Társaság ezért is szervezi meg évente az ENSZ- Akadémiát, amely egy több héten át tartó előadássorozat, és a világszervezet napirendjén szereplő aktuális problémákra fókuszál. A rendszeresen résztvevők megkapják a Magyar ENSZ Társaság kiadványait és az Akadémián elhangzott előadások anyagát. Akinek előadásához, szakdolgozatához szüksége van ebben a témában segítségre a szervezet szaktanácsadására is számíthat.
Az aktualitáshoz kapcsolódva Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke az idei ENSZ napi ünnepi ülésen például elmondta, hogy Barack Obama megválasztásával változás történt az amerikai adminisztrációban. Az USA kinyilvánította, hogy föl kívánja adni az egyoldalú politizálást a nemzetközi mezőnyben és támaszkodni kíván az ENSZ-re, kijelentette, hogy teljesíteni fogja valamennyi kötelezettségét a világszervezet felé. Simai Mihály leszögezte, hogy a deklarációkat tetteknek kell követnie. Ez egybecseng azzal, amit az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun az ENSZ napján üzent: „az ENSZ megtesz mindent, hogy reagáljon: hogy választ adjon a legfontosabb kérdésekre...” De az már rajtunk múlik, hogy ebből mit fogadunk meg és mit teszünk.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.