Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Önként vállalom
2009. december 10., csütörtök 00:00

Önként vállalom

Írta:  Kertész Anna
Gyakran kényszerülök magyarázkodásra, ha megemlítem, hogy szabadidőm jelentős részében önkénteskedem. Ingyen takarítok menhelyet, osztogatok zsíros kenyeret, vagy éppen tüntetek valamelyik nagykövetség előtt. Ez nem csupán egy esély, hogy kiálljak az értékrendem és elveim mellett, de lehetőség is egyben betekinteni világméretű civil szervezetek életébe, vagy egy-egy ételosztás ideje alatt emberi történeteken keresztül szembesülni a kitaszított társadalmi rétegek mindennapi küzdelmével.


Az önkéntesség fogalma jelentősen eltér a világ országait vizsgálva. Általában az adott állam kulturális, társadalmi, vallási és politikai viszonyainak mentén fogalmazódik meg, azonban az ENSZ által 2001-ben megfogalmazott irányelvek nagyjából egységes, elfogadott értelmezésnek tekinthetőek. Ez alapján a mai értelemben kizárólag akkor beszélhetünk önkéntességről, ha az adott tevékenység szabadon választott, a közjót szolgálja és anyagi juttatás nem jár érte. Az anyagi ellenszolgáltatás nélküli munka azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az önkéntesek „befektetése” más módon nem térül meg. Jelentős előnyre tehetnek szert, hiszen a társadalmi tőkéjük és kapcsolati hálójuk szélesedik, bővül, valamint munkájukon keresztül hozzájárulhatnak a saját életükben, illetve a társadalmi életben bekövetkező változásokhoz.
Az egyes országokban tevékenykedő önkéntesek számát nehéz mérni, mert az önkéntesség informális jellegű, az eltérő jogi környezet nem teszi lehetővé az egységes mérést, hiszen a legtöbb országban nem kötelező az önkéntessel szerződést kötni. Kimutatásokat leginkább a szervezett keretek között, elsősorban civil szervezeteknél, szociális intézményeknél végzett tevékenység során lehet készíteni.
Egyes országokban a statisztikai adatok alapján az önkéntes tevékenységbe bevont segítők száma kiemelkedő, mint például Németország, Franciaország, vagy a Skandináv államok. A közép-európai térséget tekintve, Lengyelországban a legmotiváltabbak az önkéntesek, ami a lakosság magas vallásos arányával magyarázható. A legkevésbé nyitottnak a balkáni államok tekinthetők, melyre a nehéz gazdasági- politikai helyzetük szolgálhat magyarázattal.
Magyarországon az ifjúsági felmérések szerint a tartósan elkötelezett fiatalok száma folyamatosan csökken, általában gyakori a „csak” egy-egy rendezvény idejére felajánlott segítség. Egyrészt ez köszönhető a ma még ritkán alkalmazott - az önkénteseket érintő - tréningeknek és képzéseknek, másrészt a fiatalok nehezen találnak maguknak társadalmi-személyes mintákat (erre a kiüresedett oktatás és az atomokra esett család már kevéssé alkalmas). Az Európa Bizottság ezt a tendenciát felismerve, egységes rendszerbe foglalva vezette be a Youthpass tanúsítványt, ami az önkéntes munka, a nem formális tanulás nyújtotta lehetőségeket és az önálló, alulról építkező kezdeményezések szerepét és fontosságát hivatott a gyakorlatban erősíteni. A fokozatosan teret nyerő ifjúsági kezdeményezések ennek révén remélhetőleg Magyarországon is elősegítik majd az önkéntesség hazai elismertségét és megbecsültségét a társadalomban és a gazdasági szférában is.

Az önkéntes szerződésről
Magyarországon a 2005. évi „a közérdekű önkéntes tevékenységről” szóló törvény jogi keretek között rendelkezik a fennálló jogviszonyról az önkéntes és a fogadó szervezet között, mely az önkéntes szerződés megkötésével jön létre. A jogviszony az önkéntes szervezeteknél dolgozót a munkavállalókhoz hasonló védelemben részesíti. Bővebb információt a témával kapcsolatban a civil.info.hu- honlapon olvashattok, ha pedig kedvet kaptatok az önkéntes munkára, látogassatok el az onkentes.hu oldalra. A Youthpass tanúsítvány iránt érdeklődőknek a Mobilitás oldalát (http://www.mobilitas.hu/flp/youthpass) és a nemzetközi honlapot ajánlom. (http://www.youthpass.eu/en/youthpass/)

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.