Back Ön itt van: Rólunk Rólunk máshol Sztánáról indult a Transhumana

Sztánáról indult a Transhumana

Írta:  Kolozsvári Alida

Copy of DSC08625
Nevetés
, tanulás, macskák, sudoku, kávé, filmek... Talán ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a Sztánán töltött képzéshétvégét, április 12. és 14. között. Összesen nyolcan vettünk részt, mind az újságírás szakról, és sok olyan ismerettel gazdagodtunk, amely előnyünkre válhat majd a jövőbeli szakmánkban (ha jó úton haladunk tovább).

Szabó Zsolt tanár úr, a Művelődés főszerkesztője szervezte az összekoccanást, amelynek keretén belül egy informális képzésen vehettünk részt. Rengeteget tanultunk a budapesti Humana újság és Tilos rádió szerkesztőitől, két fiatal lánytól, Kertész Annától és Horváth Gabitól, akik szintén zöld füllel kezdték a szakmát, akárcsak mi, Perspisek.

A képzésen többnyire interaktív programok voltak, a tudósítás, interjú, riport, véleménycikk műfajának a rejtelmeibe vezettek be, hogy hogyan kell jól csinálni, milyen hibákat ne kövessünk el, mi a teendő, ha interjú közben az alanyunk nem arra válaszol, amit kérdeztünk, ha ittas, ha nem beszél koherensen stb. Interjúkat, riportfilmeket elemeztünk, megkerestük azokat a hibákat, amelyeket nekünk riporterként nem kellene elkövetni, és azt is megtanultuk, hogyan ne kövessük el.

Rendkívül kreatív feladatokkal tesztelhettük a rugalmasságunkat, midezt szórakozva, játszva tettük, szinte észre sem vettük, hogyan telt el a nap, unalomnak nem volt helye. Miután vége lett egy-egy játéknak, rájöttünk, hogy igazából rengeteget tanultunk általa, anélkül, hogy észrevettük volna, vagy megerőltettük volna magunkat. Képzésnek hívtuk a hétvégét, de valójában felüdülés volt a sok elmélet, a kurzusok és szemináriumok sora után játszva tanulni, kiélni a kreativitásunkat, az egyetem tantermei után a sztánai napsütésben tölteni a délutánokat. Esténként filmeket néztünk, tábortüzet raktunk, és a műfajok lehető legszélesebb skáláján terjedve fújtuk el mindenki kedvenc dalát.

Szombaton bográcsgulyással kényeztettük a gyomrunk, vasárnap Zsolt tanár úr specialitásával, túrós puliszkával, és közben azon aggódtunk, hogy elfogy a kaja, vagy még rosszabb: a kávé. De aggodalomra nem volt semmi ok, mindenki egészségesen túlélte a hétvégét, leszámítva az alvásigényünket, amit nem sikerült kielégíteni. De ahogy a mondás tartja, aludni lesz elég időd a föld alatt.

A hétvége során nemcsak ismeretekkel gazdagodtunk, hanem lehetőséget kaptunk arra is, hogy a magyar Humana folyóirat Erdélyben is megjelenő következő számában publikálhassunk. A magazin júniusra fog megjelenni, és valószínűleg hónap végére kézbe lehet venni. Érdemes tudni róla, hogy emberi jogi magazin, és olyan témákat dolgoz fel, mint a nemi jogok, a humor és rendszerkritika, hajléktalanság, hagyományok, egészséghez való jog, háború, gazdaság, minden lapszámot egy-egy ilyen nagy témának dedikálva.

Az idő szinte kifogástalan volt, a táj festői, a képzést vezetők pedig rugalmasak, fiatalosak, nyíltak. Nekünk már csak az volt a feladatunk, hogy hozzáadjunk valamit magunkból, és kész volt a tökéletes recept.

 

Transhumana

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.