Back Ön itt van: Rólunk A Humana története

A Humana története

A kezdetek 2009-2010.

A Humana emberi jogi magazin alapötlete 2009 nyarán fogalmazódott meg fejünkben, azzal a céllal, hogy a mai világban kényes, a társadalmat megosztó és egyben nagyon is foglalkoztató témákat széles körűen járhassuk körül, egy a fiataloktól a fiataloknak szóló lap keretein belül.

Kiadványunk célja, hogy minden korosztály számára minőségi, tartalmas és a közérdeklődésére számot tartó írásokat publikáljunk, amik elősegítik a véleménycserét, aktív és tudatos bekapcsolódást, megértést és a közös gondolkodást az emberi jogokról. Hisszük, hogy az emberi jogok univerzális értékek, melyek pártállástól, hovatartozástól, bőrszíntől, nemtől, vallástól függetlenül minden embert megilletnek.

2009. december 10-én jelent meg az első lapszámunk, ami az egyetemes emberi jogok kérdéseivel foglalkozott, ezt pedig minden hónapban egy-egy tematikus lapszám követi.

Lapunk nyomtatott megjelenését egy éven keresztül az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programja támogatta.

Tematikáját tekintve az első évben kiadott lapszámok tartalma itt elérhető.

Humana programok, rendezvények: A 2010-es évben programjainkat elsősorban a nyomtatott lapszámaink témái köré szerveztük, hogy ezáltal is segítsük azok mélyebb megértését, alaposabb, interaktívabb módon történő, több szempontot figyelembe vevő körüljárását.

Nagy sikere volt felolvasóestjeinknek, amelyeket a Nemzeti Színház színművészeinek együttműködésével valósítottunk meg. László Zsolt a Méltóság témája köré szervezett rendezvényünkön Örkény István kisregényéből olvasott fel részleteket, majd a jelenlévőkkel folytatott aktív beszélgetést a halál feldolgozása, a méltóságteljes elmúlás témakörében. Ugyancsak sok érdeklődő jelent meg Rátóti Zoltán felolvasóestjén, ahol a színművész az afrikai gyermekkatonák sorsát tette érzékletessé a jelenlévők számára.

Bódis Kriszta Rabszolgavásár című filmjének vetítését követően a prostitúció témájához kötődően komplex foglalkozást tartottunk a jelenlévőknek, amely során a fiatalok aktív véleménycserét folytattak a prostitúció legalizálásának témakörében.

A Bevándorló vagyok – Nem annak születtem című film vetítése után kerekasztal beszélgetést szerveztünk a film alkotóival, és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársaival.

Közel kétszázötvenen jöttek el a Nemi jogok témájával foglalkozó lapszámunkhoz kötődő rendezvényünkre, amelynek keretében Sas István, népszerű reklámfilmrendező tartott előadást a reklámokban reprezentált nemi szerepekről.

Sikeresen szerepeltünk a különböző civil programokon is. Az alábbi rendezvényeken jelentünk meg 2010-ben: Zene A Rasszizmus Ellen – Gödör, Ócsai Tolerancia Nap (trénereink Nemi szerepekről a média tükrében címmel tréninget tartottak a középiskola hallgatóinak), Kecskeméti Erőszakmentesség Napja (szintén tréninggel), XIV. Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok, Civilek Éjszakája, Civil Majális, Az Esélyegyenlőség Napja (Millenáris), Állj fel te is a szegénység ellen – Erzsébet tér, Tégy a szegénység ellen nap – Tűzraktér.

2010 decemberében az Emberséggel-Méltósággal emberi jogi fesztivál főszervezői között kaphattunk helyet, amelyen a rengeteg érdeklődő megerősített minket abban, hogy sokaknak fontos az a téma, mellyel elhivatottan foglalkozunk.

Ugyancsak sokan kerestek meg minket a nyári fesztiválokon (Ördögkatlan Fesztivál 2010-2011, Sziget Fesztivál 2010-2011, EFOTT, VOLT 2011) is. Itt különböző játékos feladatok segítségével (pl. emberi jogi activity, emberi jogi totó, különböző emberi jogokhoz kötődő helyszínek, személyek elhelyezése a világtérképen) keltettük fel a fiatalok érdeklődését az emberi jogok témaköre iránt.

(1. oldal / 3)

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.