Back Ön itt van: Programok Legyél Te is tudósító! A civilek és az emberi jogok
2011. július 03., vasárnap 09:51

A civilek és az emberi jogok

A Volt Fesztivál harmadik napján Sárosi Szabolcs vált egy napra a Humana tudósítójává. Feladata az volt, hogy a Civil Szigeten látogasson el néhány civil szervezethez, és beszélgessen velük tevékenységükről, illetve az emberei jogokról. Az alábbiakban Szabi írását olvashatjátok.

hirek_voltAz Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikke összeírja az alapvető emberi jogokat, többek között a menedékjogot, a szociális biztonsághoz való jogot, a tanuláshoz való jogot és a gondolat szabadságához való jogot. Bár ezek mindenkit megilletnek, van, amikor nem olyan egyértelműen valósulnak meg. Ezeknek a megvédése mindenkinek kötelessége, és ennek tesznek eleget a civil szervezetek.

Ha az ember alatt megindul a talaj, nehezen talál kapaszkodót, végül úgy találja, hogy nincs semmije. Mondhatnánk azt is: „sérült a szociális biztonsághoz való joga”. Ekkor nyújt segítő kezet az ezeréves hagyományra visszatekintő Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kezdetektől fogva elvük a hit védelme és a szegények istápolása. Ennek az első fele a keresztes hadjáratok idején még tényleges harc volt, de ez manapság már inkább a Bibliában is írt szegények védelmévé alakult át, világosított fel a szervezet alelnöke. 22 éve tevékenykedik aktívan a szervezet hazánkban mára már 960 alkalmazottal, s ezalatt mindig nyitva állt a rászorulók előtt. Az önkénteseiket (lehet, hogy nem a kezdetektől fogva) az a cél vezérli, hogy minden rászorulónak jobbá tegyék az életét.

De a világban nem csak az elesett emberek vannak jelen, hanem különböző gondolkodású átlagosnak mondott emberek is. Az Új Akropolisz szervezete főként velük foglalkozik. Kiadványaikkal, előadásaikkal, beszélgetéseikkel az embereket közelebb hozzák a filozófiához, segítenek akár a megértésben vagy az alkalmazásukban, vagy csak gondolkodásra késztetnek. Gondolatunk szabadsága talán a sátrukban való kérdőívek alapján kibontakozó beszélgetésekben valósul meg.

A nukleáris energiáról nem mindenkinek az emberi jogok jutnak eszébe. Nem véletlenül. De talán jó példa arra, hogy sok mással is foglalkozhatunk, mint civilek. A szervezet, ami ebben a témában képviselte magát a fesztiválon a Fiatalok a Nukleáris Energiáért névre hallgat. Ez a főként egyetemistákból álló szervezet a nukleáris energia népszerűsítését tűzte zászlajára és szakmailag felkészülten teszik a dolgukat. Megfordul köztük fizikus, többféle mérnök, de ha szerencsénk van egy a Paksi Atomerőműben dolgozóval is beszélhetünk.

Egy Volt Fesztiválon eltöltött délelőttön minden oldalról felfrissíthetjük, megújíthatjuk tudásunkat, hasznos eszményekkel bővíthetjük magunkat.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.