Back Ön itt van: Programok Legyél Te is tudósító! A fesztiválok és az emberi jogok kapcsolatáról
2011. június 30., csütörtök 12:25

A fesztiválok és az emberi jogok kapcsolatáról

A Legyél Te is tudósító! játékunk első napi nyertesének, Csuvik Gábornak az írása

Az emberi méltósághoz való jog azt jelenti, hogy van az egyén autonómiájának, önrendelkezésének egy olyan mindenki más rendelkezése alól kivont magja, amelynél fogva az ember alany marad és nem válik eszközzé vagy tárggyá. A méltósághoz való jognak ez a felfogása különbözteti meg az embert a jogi személyektől…

Az Alkotmánybíróság 64/1991-es határozata

20110629-1804-DSC_0678A téma ugyan szélesebb, mint azt néhány hasábon kifejthetném, ám mindenképp’ rámutatnék a fesztiválok egy olyan aspektusára, ami nagyban hozzájárul egy fontos emberi jog, az idézetben tárgyalt anyajog[1], az emberi méltósághoz való jog megvalósulásához.

Az említett jog tartalma kiterjed az önazonossághoz való jogra, az önrendelkezéshez való jogra, a cselekvési szabadság jogára, a magánszféra védelméhez való jogra is, mindamellett, hogy a szociális biztonsághoz való jog is innen eredeztethető.

Ugyan az ilyen fesztiválok nem rendelkeznek az államéhoz hasonló ’status positivus’[2] szerepkörrel, mely kötelezné őket a felsorolt alapjogok kényszerű biztosításához, mégis, valahogy a fesztivál területén ezek fokozottabban érvényesülnek, mint kívül, a hétköznapi életben.

Az önazonosság a személyiség szabad kibontakozásához való jog fontos összetevője. Része ennek mindaz, hogy a nemzetközi társaság, aki itt összeverődik, megválaszthassa, hogyan néz ki, milyen nyelven beszél, merrefelé építi fel átmeneti sátor-szállását, milyen vallású, és azt hol, hogyan gyakorolja. Ami ennél sokkal érdekesebb, a végtelen tolerancia, amivel ez a multikulturális katyvasz itt találkozik.

20110629-1647-DSC_0663Együtt iszik punk és goth, csakúgy, mint a divatos ruhákba bújt és a szakadt. Itt tényleg mindenki egyenlő, tényleg mindenki önmaga, annak teljességében, töretlen valójában. Mindenki „önrendelkezik”. Itt a 15 éves is felnőtt, ő dönti el, hogyan osztja be pénzét, mikor vált ruhát, mikor hagyja ki a reggeli-, vagy esti zuhanyt. Senki sem szólja meg. A fesztivál – így, misztifikált fogalomként használva, mintha holmi nagy, egységes, ugyanakkor színességében összetett, integrált egész – nem szólja meg. A cselekvési szabadság ez maga, az élő autonómia, szabadság, testvériség, egység, kultúra, művelődés, és minden, amiből emberi jogaink adódnak, amiért emberi jogaink vannak, és amiért kellenek, hogy legyenek. A fesztivál ilyen értelemben maga az emberi jog, annak belépőjeggyel megvásárolt formájában, város a városban, világ a világban.

Ezt adja a VOLT nekünk.[1] Olyan alapjog, amely alapján az Alkotmánybíróság számos más alapjogot értelmezhet, vezethet le.

[2] Az állam szerepét hangsúlyozza, mely egyes jogok biztosításához beavatkozást jelent, mindamellett, hogy a jogok természetükből fakadóan nem ilyen egyszerűek. Gyakran megkívánt – épp’ ellenkezőleg - az állam kivonulása egyes jogok zavartalan megvalósulásához (=status negativus).

Tovább a kategóriában: A civilek és az emberi jogok »

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.