Back Ön itt van: Programok Kontúr Kontúr - A bezzeg ország - Izland
2013. április 29., hétfő 00:00

Kontúr - A bezzeg ország - Izland

Izland Skócia és Grönland között helyezkedik el. Apró sziget csupán, alig háromszázezer lakossal, fekvése révén azonban világhatalmi figyelmet élvez. Saját fegyveres ereje nincs, mégis az alapítók közt vált tagjává az ENSZ-nek és a NATO-nak. Kontúr a Tilos rádióban.

Itt található a bolygó legrégibb működő parlamentje. Ebben az országban választottak a világon először nőt miniszterelnöknek. Államformája elnöki köztársaság. Az életszínvonal magas.

De a 2008-as gazdasági válság elején Izland a szó szoros értelmében csődbe ment. Az okokat csak kutyafuttában említették, és azóta Európa ezen kevésbé ismert tagja újra a feledés homályába merült. Pedig Izlandon forradalom zajlott le, amely megváltoztatott mindent. Leváltotta a kormányt, átalakította az alkotmányt. E forradalom egy csapásra Izlandot tette a Föld egyik legélhetőbb, legkulturáltabb, legnyugodtabb országává.

Vendégünk:

- Utassy Ferenc, Izland tiszteletbeli konzulja

- Nagy Noémi, magyar egyetemista Izlandon

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.