Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények „Ne hagyd magad!” – jogsegélyszolgálat a fogyatékos emberekért
2013. máj. 04., szombat 00:00

„Ne hagyd magad!” – jogsegélyszolgálat a fogyatékos emberekért

kezenfogvaMitévő legyen az az anyuka, aki fogyatékos gyermekét nem tudja iskolába járatni, mert nincs a közelben speciális iskola? Kihez fordulhat az az édesapa, akinek felnőtt fogyatékos fiát sehol sem akarják alkalmazni, holott megfelelő kvalitásokkal rendelkezik?

A KézenFogva Alapítvány által működtetett „Ne hagyd magad!" jogsegélyszolgálat egyfajta antidiszkriminációs jelzőrendszerként működik. Célja, hogy feltárja a fogyatékos embereket és családjukat érintő diszkriminatív, kirekesztő eseteket. A szolgálathoz fordulókat jogi tanácsadással, kérvények megírásával támogatják.

A hatékony működés érdekében más szervezetek jogászait is bevonják a munkába, hogy a legmegfelelőbb ember segíthessen a bizonyos speciális esetekben. 2012-ben összesen 150 megkeresést kaptak.

A célcsoport ma Magyarországon az egyik legmarginalizálódottabb társadalmi csoportnak számít. Néhány súlyos probléma, amely a jogsegélyszolgálat működését indokolja:

  • Az érintettek és családjaik, nincsenek tisztában alapvető jogaikkal. A célcsoport érdekérvényesítő képessége alacsony, panaszt még komoly helyzetben sem mernek tenni, a kárukra elkövetett diszkriminációt sokszor fel sem ismerik. Ezért a program egyfajta akadálymentesítést jelent a jogorvoslati lehetőségek igénybevételéhez.
  • A fogyatékos emberek mintegy 5,8%-a foglalkoztatott csupán, foglalkoztatottságuk nem nő érzékelhetően. Kapcsolati tőkéjük gyengesége, kommunikációs akadályozottságuk, önérdek érvényesítő képességük alacsonyabb szintje a munkavállalás piaci körülményei között még hangsúlyosabban jelentkezik.
  • Az oktatási diszkrimináció. Az értelmi fogyatékos gyermekek sokszor nem megfelelően előkészített integrációja, más helyen indokolatlan szegregációja, sajátos igényeinek megfelelő szolgáltatások elmaradása, vagy a velük szemben tanúsított intolerancia számos panasz és diszkriminációs ügy tárgya.
  • Az egészségügyben is számos anomália tapasztalható. Az intézmények, orvosok számos esetben előítéletek alapján vagy a szükséges információk, ill. infrastruktúra hiányában megtagadják az ellátást célcsoportunk tagjaitól.

A KézenFogva Alapítvány azért dolgozik, hogy fogyatékos embertársaink minél nagyobb társadalmi nyilvánosságot kapjanak. Mindannyian együtt vagyunk felelősek azért, hogy a környezetünkben élő különböző fogyatékossági szinttel rendelkező társaink megfelelő bánásmódban részesüljenek. Mert mindenki külön egyéniség, és senki nem szereti, ha kategóriákba sorolják be.

 

Foto: KézenFogva Alapítvány

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.