Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Barna köd Németországban: új szélsőjobb ellen régi módszerek
2013. február 06., szerda 08:22

Barna köd Németországban: új szélsőjobb ellen régi módszerek

barna kod nemetorszagban IDEA
Magyarországon a politikusok és a nyilvánosság gyakran használja „bezzeg Németországban" érvet abban az esetben, ha a jobboldali szélsőségekkel szembeni fellépésről vagy a Jobbik esetleges betiltásáról van szó. Holott a németországi helyzet jóval bonyolultabb, mint azt a politikusok gondolják. Mindezt kettő, az IDEA legújabb kiadványában is olvasható idézettel szemléltetnénk: „az emberben felmerül néha a gyanú, hogy egy szervezet [a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt csak azért létezik, mert az alkotmányvédelem megfigyeli", illetve „a szélsőjobb legnagyobb sikere nem az, hogy jelen vannak két tartományi parlamentben, hanem hogy Kelet-Németországban egy százalék a nem fehér bevándorlók aránya."

Az IDEA kiadványa tisztázó jellegű: egyrészt bemutatja a hazai nyilvánosságban ciklikus jelleggel szereplő németországi szélsőjobboldal aktuális helyzetét, miért nem talál rajta nehezen fogást az alkotmányvédelem, miért pont az utóbbi miatt nem sikerült többszöri betiltása sem. Másrészt a német jobboldali extrémizmusra adott jogi és politikai válaszokat.
A tanulmány részletes áttekintését adja a német szélsőjobboldal és a német alkotmányvédelem küzdelmének, „párbeszédének", továbbá sikertelen betiltás-kezdeményezéseknek, egyúttal a magyarországi döntéshozókat is óvatosságra és az eddigi „ötletelésekhez" képest alaposabb körültekintésre „biztatja".

Ugyanis a Jobbik betiltásának kezdeményezése és a szélsőjobboldal elleni fellépés még mindig nem jutott nyugvópontra, és véleményünk szerint egy előkészítetlen, stratégia nélküli és dezinformációkon alapuló fellépés csak ront, mintsem javít a közállapotokon.

További részletek:
http://www.ideaintezet.hu/sites/default/files/barna_kod_nemetorszagban_IDEA.pdf

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.