Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Már Budapestnek is van LAKATLAN térképe
2012. december 06., csütörtök 17:07

Már Budapestnek is van LAKATLAN térképe

Végre Budapestnek is van egy térképe, amely a város elhagyott és kihasználatlan ingatlanjait veszi leltárba. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezéseként létrejött közösségi térképre (lakatlan.crowdmap.com) bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nem csak itthon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek.

A KÉK idén ősszel indított LAKATLAN programjának fókuszában a közép-európai régió városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsa áll. A kérdést tematizáló beszélgetés-sorozat lezárult, ám a megüresedő városi ingatlanok sorsáról folytatott diskurzusnak koránt sincs vége. A LAKATLAN térkép keretében egy olyan politikailag és kereskedelmileg független, nyitott hozzáférésű platform jött létre, amely segít megvilágítani az üres városi terek problémájának méretét és mintázatait, emellett felületet kínál a lehetséges válaszok megfogalmazásához és hozzájárulhat egy városi léptékű program kidolgozásához.

A térképet bármely elkötelezett civil bővítheti, aki Budapesten járva szemmel láthatóan elhagyott, gondozatlan, közvetlen környezetére negatívan ható lakóházba, üzletbe, irodaházba, középületbe vagy telekbe botlik. Aki jelentést kíván tenni az adott ingatlanról, a kitöltendő űrlapon kiválaszthatja annak eredeti funkcióját. Emellett számos építéstörténetre, fizikai állapotra, adottságokra vonatkozó adattal járulhat hozzá az üres ingatlanokat feldolgozó adatbázis teljességéhez. A szerkesztők igyekeznek a hasonló közösségi térképek esetében örök kérdésként felmerülő hitelességre is ügyelni: önkéntesek segítségével folyamatosan vizsgálják majd a bejegyzések megbízhatóságát és a csak a szükséges javítások és kiegészítések után nyilvánítják azokat “ellenőrzöttnek”.

Polyák Levente (KÉK), a térkép egyik létrehozója így beszélt az új platformban rejlő lehetőségekről: “A városlakók, várost használók általában rengeteget tudnak ezeknek az ingatlanoknak a történetéről, állapotáról, helyzetéről. A közösségi térkép segítségével a sokszor nehezen hozzáférhető és hivatalos nyilvántartásban gyakran elévült információk egy nyilvános, folyamatosan fejleszthető rendszer részévé válhatnak.” Tedd láthatóvá Budapest lakatlan tereit! - ez a szlogenje Budapest új közösségi térképének, így invitálva a lakóhelyükkel törődő budapestieket, hogy tegyék láthatóvá és átláthatóvá az üres városi terek problémáját.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.