Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények A Verzió díjazottjai
2012. november 12., hétfő 09:36

A Verzió díjazottjai

A vasárnap véget érő 9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazata alapján az Öt törött kamera – 5 Broken Cameras (rendező: Emad Burnat és Guy Davidi), 2011-ben készült holland, francia, izraeli, palesztin dokumentumfilm nyerte.

4 gyerek, 5 széttört kamera és számtalan felgyújtott olajfa Ciszjordániában. Egy falu erőszakmentes ellenállásának története a családfő szemével. A palesztin Emad Burnat az izraeli Guy Davidival közösen készítette ezt a különleges filmet egy falu küzdelmeiről és öt törött kameráról.

Diákzsűri szintén az Öt törött kamera c. filmnek ítélte a 100 000 forintos különdíjat.

A diákzsűri közös döntése egy olyan filmre esett, amely tudatos politikai alkotás. Túlmegy azon, hogy társadalmi igazságtalanságokra mutasson rá; önmagában politikai cselekedet. A film nem csak az egyén bátorságáról és egy közösség kitartó és békés küzdelméről szól. Egy család sorsán keresztül egy évek óta mellőzött emberi jogi problémára hívja fel a figyelmet.

Az idei nyitófilm a Csigabolygó (Planet of Snail), számos fesztivál-díjjal kitüntetett alkotás volt,Seung-Jun Yi rendezésében.

Egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története.

A fesztivált idén is számos kiegészítő program gazdagította. Beszélgetések az Amnesty International szervezettel közösen, workshopok olyan filmesek, független producerek, fesztiválszervezők számára, akik kisebbségekkel, bevándorlókkal, társadalmi igazságossággal, vagy emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos projektekben dolgoznak. Közös nézőpont – Örményország és Törökország c. fotókiállítás volt látható a Toldi moziban. Végül a Toldi klubban minden este klubkoncert zárta a vetítések sorát.

Idén is volt a dokumentumfilmeket oktatási szempontból is megvitató Diákverzió. A Verzió bevonta a fiatalokat a dokumentumfilmek világába, ezért ingyenes vetítéseket rendeztünk középiskolások számára.

Tizenegy film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akiket a vetítéseket követő közönségtalálkozón kérdezhetett a közönség. A vetítéseknek a Toldi, a Művész és a Cirko-Gejzír mozi adott otthont, a kiegészítő programokkal pedig az OSA Archivum és az Odeon Underground várta az érdeklődőket.

Nemzetközi panoráma idén is ízelítőt adott a friss dokumentumfilm termésből, többek között ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, orosz anarchista művészekről, paraguayi melegekről, olasz hajléktalanokról.

Fókuszban Oroszország alprogram keretében orosz társadalmi és politikai problémák kerültek a vászonra, aLázadó tömegek kiegészítő program pedig különféle tömegtüntetéseket mutatott meg Egyiptomtól Párizsig. 2012-ben a Verzió vendége a One World Románia fesztivál volt.

A Nemzetközi panoráma húszonhárom filmjéhez, hét új magyar film társult, amelyek azt bizonyítják, hogy a múlt év intézményes és financiális nehézségei dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.

 

Találkozunk 2013. novemberében a tizedik Verzió fesztiválon!

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.