Nyomtatás
2012. március 22., csütörtök 12:37

Damu Roland, bűnös

A szexuális erőszak áldozatai számára segítséget nyújtó KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért") – amely 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: Amnesty International Magyarország, MONA Alapítvány, NANE Egyesület, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, PATENT Egyesület – üdvözli a Fővárosi Törvényszék jogerős határozatát, mellyel Damu Rolandot erőszakos közösülés, testi sértés kísérlete és két rendbeli személyi szabadság megsértése miatt bűnösnek találta.

Mint minden, a párkapcsolati erőszakról szóló, nagy nyilvánosság előtt zajló bírósági eljárásnak, ennek is komoly hatása van a családon belüli erőszak társadalmi megítélésére: jelen esetben azt az üzenetet közvetíti, hogy a nők elleni erőszak bűncselekmény, amelynek büntetése több évi börtönbüntetés.

A partnerkapcsolati erőszakkal foglalkozó szervezetekként külön kiemelésre érdemesnek tartjuk, hogy a bíróság jogerősen is elismerte, hogy a négy fal között zajló erőszak megtörténte is hitelt érdemlően alátámasztható a közvetett bizonyítékok által. Elismerést érdemel, hogy a nemzetközi emberi jogi normákkal is összhangban a bíróság kifejezett figyelmet szentelt a sértett emberi méltóságára és kíméletére, s elutasította az áldozat további traumatizálásával együtt járó bizonyítási indítványokat. Döntésével a taláros testület reményeink szerint elejét vette, hogy szexuális erőszak elkövetésével vádolt személyek a jövőben pornófilmek segítségével bizonyítsák ártatlanságukat.

Érthetetlen azonban számunkra, hogy a bíróság miért nem értékelte súlyosbító körülményként Damu dokumentáltan nőverő múltját és miért szolgált enyhítésként az erőszakot néhány órával megelőző kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális együttlét. Ezen utóbbi indok annál inkább meglepő, mert a bíróság ezzel párhuzamosan elismerte, hogy a nemi erőszak „egyfajta fegyelmező, a kettejük közötti hierarchia rögzítését szolgáló cselekmény" volt, vagyis nem szexuális indíttatású aktus, hanem a hatalom kifejezésére, a kontroll gyakorlására használt eszköz.

Az Európa Tanács nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló – Magyarország számára még nem kötelező, de máris iránymutatást jelentő – egyezménye is úgy rendelkezik, hogy ezeket a bűncselekményeket hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókkal kell büntetni. Ezt is szem előtt tartva sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy a másodfokon eljárt bíróság a társadalomra csupán enyhe fokban veszélyesnek értékelte a vádlott cselekedeteit, melyet az elsőfokú ítéletben kiszabottnál jóval enyhébb büntetési tétel meghatározásával egyértelművé tett. A lelki, szóbeli, fizikai és szexuális erőszak számos súlyos formáját felölelő cselekménysor egy életre szóló következményekkel jár a konkrét sértett esetében. A családon belüli, párkapcsolati erőszak a 15-44 év közötti nők körében az első számú halálozási ok, és legalább minden ötödik nőt veszélyeztet. Álláspontunk szerint az igazságszolgáltatásnak elsőrendű feladata, hogy e jelenségnek a társadalomra való súlyos veszélyességét felismerje. Nem csak a nők jogosan igényelt biztonsága, hanem a jövő generációinak élete, lelki és testi egészsége is ezen múlik ugyanis.