Nyomtatás
2012. március 14., szerda 10:19

Kegyetlen kínzás és embertelen bánásmód Szíria börtöneiben

Az Amnesty International ma bemutatott jelentése feltárja, hogy a szíriai felkelések során letartóztatott állampolgárok szisztematikus kínzásnak vannak alávetve fogva tartásuk ideje alatt.

A Szíriában jelenleg tapasztalható kínzás és embertelen bánásmód a hatóságok részéről a '70-es és '80-as évek sötét évtizedeinek állapotára emlékeztetnek.

A felkelés kezdete után majdnem egy évvel megjelenő „Meg akartam halni: Megszólalnak a kínzást túlélő szírek" című jelentés 31 olyan módszert mutat be, amellyel a biztonsági erők, a katonaság és a kormánypárti shabiha bandák kínozták és gyötörték a fogvatartottakat. A megmenekült áldozatok beszámolóit 2012 februárjában dokumentálták a szervezet munkatársai Jordániában.

Emberiesség elleni bűncselekmények

Az Amnesty International jelentésében bemutatott beszámolók újabb bizonyítékai annak, hogy az országban emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el.

A szervezet többször felszólított a szíriai helyzet rendezésére és a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének hatáskörébe utalására, azonban az Oroszország és Kína által két ízben megvétózott ENSZ BT határozat ilyen tartalmú rendelkezése és annak elfogadása a mai napig várat magára.

JELENTÉS angol nyelven