Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Politikai foglyok szabadulása Kubában
2011. február 07., hétfő 20:19

Politikai foglyok szabadulása Kubában

Guido Siglert, a híres kubai ellenzéki vezetőt a minap kiengedték a börtönből. Ez pár órával azután történt, hogy a Katolikus Egyház bejelentette, megegyeztek a politikai vezetéssel, a többéves fogság után szabadon engedik őt és Angel Moyát.


Már tavaly júliusban megegyezés született az 52 ellenzéki politikus szabadon engedéséről, azonban többen nem voltak hajlandóak elhagyni az országot, noha ez volt a kommunista vezetés  egyértelmű kikötése.
A Raul Castro vezette rezsim fontos lépést tett az amerikai-kubai kapcsolatok enyhülésének irányába, a rendszer kritikusai szerint azonban az ellenzékieket túl lassan engedik ki, "szabad" mindennapjaikat pedig teljesen ellehetetlenítik, így sokan mégis a kivándorlást kell hogy válasszák.
A rabok szabadonbocsátása sarokköve lesz az Egyesült Államokkal és az EU-val alakuló gazdasági kapcsolatok jövőjének: mindkét világhatalom megfogalmazta elvárásait, miszerint a közeledés csak a belpolitikai helyzet demokratizálódására utaló jelek egyértelművé válásával képzelhető el.

 

Forrás: BBC, CNN, Yahoo News

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.