Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Folytatja elvtárs?
2013. július 06., szombat 16:57

Folytatja elvtárs?

Írta:  Kocsis Anita

 elvtárs kina kocsis anita

Miért nem várhat tovább az igazi reform? – bármilyen hihetetlen, ez a kérdés nem a magyar médiában látott ismételten napvilágot, hanem a Worldcrunch nevű online portálon, és a Föld egyik leggyorsabb gazdasági növekedését elérő állammal kapcsolatban tették fel. Ez az ország pedig nem más, mint Kína.

A Worldcrounchon megjelent cikk szerzője feltette a nagy kérdést, miszerint, ha a Kínai Népköztársaság 35 évig várt a politikai és gazdasági nyitásra, akkor most miért lenne szükség reformokra? Miért olyan nehéz változtatni? Nem lenne egyszerűbb elismerni, hogy Kína egy teljesen új rendszert hozott létre, amin nem kell változtatni semmit? A válasz pedig egyértelműen nem. A szerző, Zhou Qiren szerint reformok nélkül a problémák egyre csak mélyülnek, egészen addig, amíg a konfliktusok elkerülhetetlenné válnak.

Vajon melyek azok a tényezők, amik miatt ennyire sürgőssé vált a kommunista Kína reformja? Több példát is lehet erre találni, mint például Liu Tienan, a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság helyettes igazgatójának esetét, akit hivatalából eltávolították és jelenleg bűncselekmény elkövetésével vádolják, vagy említhetjük Liu Zhijunt, a korábbi vasútügyi minisztert, akit korrupció alapos gyanújával állítanak bíróság elé. De ott van még az a három súlyos tűzeset is, amelyek négy nap leforgása alatt következtek be az észak-keleti tartományokban. Egyik egy baromfiüzemben tört ki, amelyben legalább 120 ember vesztette életét.

elvtárs kina kocsi anita

Ezek a hírek nem csak egy kontinensnyi ország rossz hírei, hanem annak a jele, hogy az intézményi rendszer nem képes a feladatait ellátni, hibásan működik. Jelen esetben pedig nem csak a csillagászati összegekről van szó, amik a megvesztegetésekre mennek el, hanem arról a tendenciáról, hogy ezek az esetek csupán hozadékai a magas pozíciót betöltő köztisztviselők napi munkarutinjának – írja Zhou Qiren. Ha már a munkarutinnál tartunk, aggasztó felvétel jelent meg a napokban Kínában, amelyen egy meg nem nevezett Jiangsu-i kormánytisztviselő kijelenti, hogy „ha a rendőrség nem ver embereket, akkor mi az értelme tartani az állományt? A rendőrség a kormány erőszak gépezete” – olvasható az eChinacities-en.

Úgy tűnik, hogy a Kínai Népköztársaság gazdasági helyzete a 2012-es csúcsáról lefelé mozdult el, ami a Worldcrunch véleménye szerint nem teszi lehetővé a konfliktusforrások és problémák eltűntetését. „A konfliktusokat sokkal könnyebb jó időkben eltűntetni” – írja az online portál.

Zhou Qiren második fontos érve a reformok mellett a fiatalabb generációk megnövekedett elvárásai az állammal szemben, hiszen minden társadalomban ők biztosítják a jövőt. Csakhogy az idősebb korosztály már sok mindent átélt, mint például a nagy kínai éhínséget 1959 és 1961 között vagy a kulturális forradalmat;  számára az elmúlt évek nyitása és a rohamos fejlődés szinte felfoghatatlanul hatalmasnak tűnik, miközben az új generációk számára ez a természetes állapot. Ebbe születtek bele, számukra már minden adott. Ők már többet várnak el, és nem fognak megelégedni egy olyan állammal, ami nem éri el az alapvető követelményeit egy jól működő országban.

Emellett meg kell említeni azt a Kína-szerte érzékelhető jelenséget, ami a nem elégséges vagy nem praktikus gazdasági, szociális intézkedések miatt kényszeríti az embereket a törvénykerülésre. Ez a helyzet pedig nem csak feketéző taxisokat enged be a piacra, hanem „fekete családokat” is, akik az egy család – egy gyerek kőbe vésett irányelve ellen vétenek. Közben pedig itt van a következő nemzedék, akik már magasabb elvárásokkal rendelkeznek. A kérdés csupán az, hogy várhatóak-e reformok egyáltalán?

kina kocsi anitaEgy nem rég elkészült felmérés is a változtatás szükségét vetíti előre. A tanulmány megállapítja, hogy a kínaiak egyáltalán nem boldogok – olvasható a Worldcrunchon. Eszerint nem csak a 30 év alatti fiatalok vágynak egy jobb életre, de az elitet képező gazdag hivatalnokok és az újgazdag üzletemberek is. Utóbbiak olyannyira nem elégedettek a fennálló rendszerrel, hogy egy harmaduk országhatáron kívül fekteti be a vagyonát, míg közel 60 százalékuk már megkezdte vagy minden szükséges előkészületet megtett az emigrációhoz. Azt gondolnánk, hogy a gazdagoknak legalább könnyebb és nem kell aggódniuk, csakhogy bizonyos dolgokat nem lehet pénzen megvenni. Ide tartozik például a jó oktatási rendszer, a tiszta levegő, biztonsággal fogyasztható élelmiszer vagy a befektető-barát jogi környezet.

Ha az elit ennyire rosszul érzi magát a kialakult helyzetben, akkor mit érezhetnek az alsóbb osztályok? Nekik is szembesülniük kell a mérgező bébiétellel, a szennyezett rizzsel vagy a fojtogató érzéssel, amit a légszennyezettség vált ki idősból-fiatalból egyaránt.  Ebben a lose-lose szituációban mindenki boldogtalan, senki sem tudja megélni a jólétet – olvasható a Worldcrunch oldalán. Mi lehetne erre a megoldás?  A cikk szerzője szerint a problémát alapvetően az okozza, hogy az emberek erőtlennek érzik magukat, hogy saját sorsuk irányítását a kezükbe vegyék, vagy döntéseiket a saját boldogságuk érdekében hozzák meg. Különösen igaz ez egy olyan korban, ahol az egyéni teljesítmények helyett még mindig azt nézik, hogy ki az apád. Ahhoz, hogy ezen a helyzeten változtatni lehessen egy olyan nyitott társadalmat kellene létrehozni, ami az igazságos törvények függvényében elszámoltatható, tiszta és világos helyzetet teremtene. Továbbá a kínai kormánynak biztosítania kellene a felhalmozott javak igazságosabb elosztását, ami a mindenki számára egyformán hozzáférhető egészségügyi ellátórendszerben és a nyugdíjbiztosítási rendszerben is megnyilvánulhatna. Ebben az esetben, mindenki békességben és tisztességben élhetne Kínában.

 

 

Fotók: Csongor

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.