Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Az erőszakmentes aktivisták térképe Szíriában
2013. július 09., kedd 13:42

Az erőszakmentes aktivisták térképe Szíriában

Írta:  Arnold Eszter

Erőszakmentes Szíria Arnold Eszter 1

„Békés ellenállás Szíriában? Ne nevetess!  Azok, akik Aszadot próbálják megbuktatni, emberevők, fejvadászok…” - gondolja Asad Abu Khalil, a „Mérges arabnak” elnevezett akadémikus.

Szíriaiak tízezrei folytatják az ellenállást az Aszad-rezsim brutalitásával (és néha más fegyveres felkelő csoportokkal) szemben, különféle erőszakmentes eszközökkel, megdöbbentő kreativitással. A rezsimet védők és gyakran a mainstream média is csak egy nagyon apró szeletet mutat abból a teljes valóságból, ami Szíriában zajlik.

A szíriai aktivista, Omar al Assil nemrégiben létrehozott egy csodálatos interaktív térképet a békés ellenállási mozgalmakról Szíriában. A projektet a Szíriai Erőszakmentes Mozgalom valósította meg, Szírián belüli tagjaival együtt.

Amikor Sultan Sooud Al-Qassemi társadalmi aktivista közétette a térképet a Facebook-oldalán június 21-én, az első megjegyzés Abu Khaliltól érkezett. Az alábbi kommentet írta önelégülten: „Nagyon meggyőző. Van egy külön szín a lefejezéseknek is?”

A Pulse Media embere Muhammad Idrees Ahmad Khalil bejegyzésére a következőképpen reagált: „(Khalil) azt szeretné, ha vakon általánosítanánk, nem szeretne különbséget tenni a szíriaiak többsége között, akik a békés ellenállás részesei és a kisebbség között, akik fegyverrel védik meg magukat és azok között, akik megbocsáthatatlan bűntényeket követnek el. Keresd meg a legbrutálisabb erőszaktevőt és húzd rá az ő képét a teljes ellenállásra.”

Ez a fajta extrapoláció általános reakció azoknak a részéről, akik a negatívumokat akarják hangsúlyozni az Aszad-rezsimmel szembenállókról. Valóban az a rezsim stratégiája, hogy felnagyítja a negatívumokat, a pozitívumokat pedig próbálja kiiktatni. Utóbbi szó szerint értendő, amikor a szíriai emberi jog védelmezőiről van szó. Az elkészült térkép ragyogóan mutatja, hogy mennyi szíriai van, akik a békés ellenállásban vesznek részt a rezsim jogtipró magatartásával szemben és igyekeznek egy szebb jövőt építeni. A munka folyamatos és egyre több tevékenység és kezdeményezés kerül be az elkövetkezendő napokban és hetekben az adatbázisba.

Omar és a Szíriai Erőszakmentes Mozgalom tagjai nemrégiben részt vettek az Amnesty International képzésén. Ezeket az országon belüli és azon kívüli aktivistákat a rezsim semmibe veszi. Hogy miért? Mert nem követnek el jogsértéseket, sőt az emberi jogok védelmében kampányolnak. Olyan módszereket használnak, ami hosszú távon eredményes lehet. Nyíltan, őszintén harcolnak egy mindenkinek szóló Szíriáért, egy olyan országért, ahol tiszteletben tartják és biztosítják mindenkinek az emberi jogokat. Ez ellent mond a rezsim narratívájának, miszerint az ellenállók vérszomjas dzsihádisták képében dúlják fel az egész országot.

Omarnak akkor támadt az ötlete, hogy megcsinálja ezt a remek térképet, amikor egy békecsoportnak tartandó előadásra készület Somersetben, Angliában. Fel akarta sorolni az összes alternatív újságot és rádióállomást, ami a forradalom alatt indult el és megfelelően akarta szemléltetni azokat. Elmondása szerint talált egy algoritmust a hálózatok vizuális megjelenítésére, ami tökéletesen megfelelt arra, hogy bemutassa a lázadások békés megmozdulásait.

Erőszakmentes Szíria Arnold Eszter 3Békés ellenállási mozgalmak interaktív térképe

Maimouna Alammar, akit terhesen, a férjével együtt tartóztattak le a forradalom első napjaiban, is részt vett a projektben. Ő volt az egyik kulcsszereplője a hatalmas adatgyűjtő munkának, egy másik tagja a mozgalomnak, Nisreen Alzaraee pedig az angol nyelvre való fordításért volt felelős. A projekt 3 hónapig tartott, mert hatalmas volt az adatmennyiség, amit fel kellett dolgozni.

„Nagyon nehéz és nagy kihívás volt, hogy ennyit adatot összegyűjtsünk és feldolgozzunk. Úgy döntöttünk, hogy mindegyik tevékenységről egy kis leírást is készítünk és feltesszük a weboldalának vagy Facebook-oldalának a címét is. Maimouna Szírián belül dolgozott, így az idő nagy részében nem volt internet-elérhetőség vagy áram se a munkájához.”

Omar számára a fő cél a térkép elkészítésével az volt, hogy megmutassa mind a szíriaiaknak, mind a világ többi részén élőknek, hogy az országuk forradalmában milyen nagy erejű és kiterjedt a hálózata az erőszakmentes mozgalmaknak. Csoportok százait, emberek tízezreit akarta bemutatni, hogy szélesebb és árnyaltabb képet mutasson az ellenállásról. Ezzel is mintegy segítve a küzdelmet, hogy ne bélyegezzenek mindenkit terroristáknak, aki szemben áll a hatalmon lévő rezsimmel.

„Hiszünk benne, hogy van hely a békés küzdelemnek és kreativitásnak ebben a káoszban. Sok ember azt gondolta, hogy vége a békés ellenállásnak. Ez egy kis lépés, amivel szeretnénk megmutatni, hogy emberek nap mint nap küzdenek békés módon. Szeretnénk motiválni az embereket a cselekvésre és dokumentálni minden tevékenységet, hogy bárki számára könnyű legyen a hozzáférés az adatokhoz.”- mondta Omar.

Omar és a Szíriai Erőszakmentes Mozgalom azt tervezi, hogy rendszeresen frissíteni fogják a térképet. A rezsim támogatói utálják az ilyenfajta kezdeményezéseket, ami csak még boldogabbá teszi a készítőket és felhasználókat.

Mindenképpen érdemes ellátogatni az oldalra (http://www.alharak.org/nonviolence_map/en/), különösen azoknak, akik úgy érzik, hogy a hatalmon lévő vezetés jogtiprásai a középkori barbársággal vetekszenek.

Akit a technológiai háttér kicsit mélyebben érdekel, annak annyit tudunk elmondani, hogy a diagram egy Force-Directed Graph algortimus, amely automatikusan hoz létre csomópontokat a fennálló kapcsolatokból adódóan. Néhány eszköz, amit felhasználtak a diagram készítésénél: Gephi, Sigma,InteractiveVis project a JISC és az Oxford institute of technology által, HTML kódolás és Javascript. A hozzáadás/szerkesztés lap a Google Apps Script Form+-on alapul.

Forrás: http://www2.amnesty.org.uk/blogs/campaigns/map-non-violent-activism-syria

Képek: http://www.alharak.org/nonviolence_map/en

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.