Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa "Made in Europe", avagy NEM etikus ruházat
2014. június 21., szombat 13:49

"Made in Europe", avagy NEM etikus ruházat

A Clean Clothes Compny jelentéséből kiderült, hogy a Hugo Boss, a Zara, az H&M és más ismert divatházak az olcsó, kelet-európai munkaerőből is profitálnak. A szervezet szerint Kelet-Európában mintegy 3 millió munkás dolgozik létminimum alatti bérért nyugat-európai világmárkáknak. A civilszervezet felmérése rácáfol arra a tévhitre, miszerint a ruhadarabokon olvasható „Made in Europe” azt jelentené, hogy a termék tisztességes körülmények között készült.

Először Ázsiában tört ki botrány, amikor 2013 áprilisában a bangladesi Dhakában összedőlt egy gyárépület (Rana Plaza). A több mint 1000 munkás életét követelő esetet a textilruházati ipar legnagyobb katasztrófájaként tartják számon.

A jelentés szerint azonban Kelet-Európában sem jobbak a munkakörülmények, továbbá a munkabérek is rendkívül alacsonyak. Több országban felfigyeltek arra, hogy a munkások a minimálbérnél is kevesebbet visznek haza. Bulgáriában az H&M-nek nagyjából 0.45-0.50 euró/óra bérért dolgoznak, az Adidast pedig azzal vádolják, hogy Grúziában egy 8 órás munkanapért mindössze 5 eurót fizet. Romániában a Zarának és az H&M-nek varrnak ruhákat, ott a munkások azt mondják, csak akkor tudják megkeresni a minimálbért, ha túlóráznak és szabadnapokon is dolgoznak, de a ki nem fizetett túlórák és a be nem fizetett társadalombiztosítási járulékok is problémát okoznak. Arról már nem is beszélve, hogy betegszabadságot sem lehet csak úgy kivenni.

A Clean Clothes Company “Stitched Up” című jelentéséhez 10 európai országban készítettek interjúkat textilipari dolgozókkal. Ezekben az országokban ahhoz, hogy a családok túléljenek, földet művelnek és másodállást vállalnak. A legkisebb kötelező munkabér sem fedezi a létminimumot. Moldáviában és Ukrajnában pl. alacsonyabb a minimálbér, mint Indonéziában.

A “Stiched Up” jelentés szerint el kell felejtenünk, hogy ha többet fizetünk egy ruháért vagy ha az Európából származik, akkor az automatikusan azt jelenti, hogy az etikus körülmények között készült. Míg az olyan márkák, mint a Zara vagy az H&M a válság alatt is folyamatosan növelik a nyereségüket, addig a termelő országokban, különösen 2008-2009 óta, tovább romlottak a munkakörülmények. A világmárkáknak azonnal cselekedniük kell, hogy legalább a létminimumhoz szükséges összeget kifizessék az Európában és Ázsiában, nekik termelő munkásoknak. A jelentés készítői az említett országokban a minimálbérek növelését javasolják az Európai Unió felügyeletével.

Források:
http://www.theguardian.com/business/2014/jun/10/fashion-brands-violate-labour-laws-eastern-europe

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.