Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Indokolatlan letartóztatások Szváziföldön
2010. szeptember 07., kedd 16:13

Indokolatlan letartóztatások Szváziföldön

Körülbelül ötven embert tartóztattak le egy tüntetést megelőzően, Szváziföld fővárosában, Mbabanéban – jelentette az USA támogatását élvező Open Society Initiative for South Africa (OSISA) nevű civil szervezet, melynek két tagja is fogdába került.

Azóta mindannyiukat szabadon engedték. A tüntetés Szváziföld uralkodója, III. Mswati és rendszere ellen irányult volna: a király dúsgazdag és feltűnő életvitelt folytat, míg a lakosság legnagyobb része mélyszegénységben él. Többen bírálják azért is, mert a poligámia híve, összesen 13 felesége van, és ezzel rossz üzenetet közvetít az AIDS elleni harcban: mint köztudott, Szváziföldön a legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya a Földön, a 15 és 49 év közötti felnőtt lakosság körében ez hozzávetőlegesen 26 %-ot tesz ki, illetve a terhes nők 42,6%-a szenved a gyilkos kórtól.

“Ideje megtudnia a világnak, hogy miféle rezsim vezeti Szváziföldet, ahol az emberek borzasztó szegénységben élnek és haldokolnak. A vezetés nem tartja tiszteletben sem az emberi jogokat, sem a jogállami kereteket és a demokráciát” – mondta az OSISA vezetője, Sisonke Msimang. Számos civil szervezet szerint a vezetésnek súlyos felelőssége van abban, hogy a halálos betegség elleni küzdelem ezidáig sikertelennek bizonyult: állítják, hogy gyógyszergyártó cégek súlyos kenőpénzeket fizetnek azért, hogy a HIV-kampányokat visszavessék, és elbagatelizálják a jelenség súlyosságát.

Szubszahara Afrika utolsó abszolút monarchiájában számos egyéb probléma sújtja a nemzetet: III.Mswati folytatta apja, Sobhuza király politikáját, aki 1973-ban betilotta az összes politikai pártot. Az 1986 óta hatalmon lévő uralkodó felszámolt minden ellenzéki erőt és betiltotta a szakszervezeteket is. Míg a két nagy szomszédos államban, Mozambikban és a Dél-Afrikai Köztárságban megtörtént a demokratikus átmenet, addig Szváziföldön semmilyen előrelépés nem történt. A királypártiak állítják, hogy a demokrácia osztályokat hoz létre, és az egyetlen jól működő, a társadalmat leginkább összefogó erő csak az abszolutizmus lehet. A közeljövőben nem várható változás, hiszen az oly hőn áhított, 2006-os új alkotmány alapján a király teljeskörű hatalma biztosított, uralmát békés úton lehetetlen megdönteni.

 

Forrás: African News Agency, BBC, New York Times

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.