Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Kenyában a Nemzetközi Büntetőbíróság
2010. szeptember 07., kedd 16:10

Kenyában a Nemzetközi Büntetőbíróság

A kenyai vezetés aláírta azt az egyezményt a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC-International Criminal Court), miszerint a szerv megkezdheti működését a kelet-afrikai országban, hogy felkutathassa a 2007-2008-as elnökválasztás utáni vérzivataros időszak felelőseit.

Miután Mwai Kibakit kiáltották ki győztesnek, az ellenzéki Raila Odinga csalásra hivatkozott, ezután etnikai összecsapások robbantak ki az országban. 1133 halottat és több ezer sebesültet számoltak, közel 600 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására, politikai, gazdasági és etnikai válság alakult ki. Kofi Annan akkori ENSZ főtitkár közvetítésével a két párt végül koalícióra lépett.

A kenyai kormány által aláírt egyezmény lehetővé teszi az ICC munkatársai, így bírái, ügyészei, nyomozói és a szervezet valamennyi munkatársa számára, hogy a külföldi diplomatákkal azonos státuszt élvezzenek. A szervezetnek lehetősége van arra is, hogy saját fegyveres erőit hozzassa az országba. Az aláírással a kormány továbbá zöld utat adott az ICC-nek, hogy nyomozóirodát, bíróságot, és ügyészségi irodát tartson fenn az országban. Az aláirást Silvia Arbia, az ICC irodavezetőjének hivatalos látogatása követte. “Megnyugtatónak tartjuk, hogy a kormány biztosította a testületet a teljes együttműködés felől, így a megállapodás után a Nemzetközi Büntetőbíróság jelenlétével a nemzetközi igazságszolgáltatás kereteket kapott Kenyában is.”- mondta.

A kenyai kormány részéről Moses Wetang'ula külügyminiszter írta alá az egyezményt, sajtóközleményében hangsúlyozta a politikai vezetés teljes elkötelezettségét az ICC-vel való együttműködés kapcsán. Ez pár napja még nem tűnt olyan egyértelműnek, hiszen a két fél közötti szeptember 1-i tárgyalások nem zárultak eredménnyel, valamint a nemzetközi testület nem is adott ki nyilatkozatot az elmúlt napokban. A mai bejelentés vetett véget a találgatásoknak, így kezdetét veheti a a régóta várt felelősségrevonás is.

 

Forrás: All Africa, ICC Homepage, New York Times


Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.