Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Zavargások és rendőri túlkapások Mozambikban
2010. szeptember 07., kedd 16:07

Zavargások és rendőri túlkapások Mozambikban

Az elmúlt napokban számos esetben gumilövedéket és könnygázt vetett be több városban utcai tüntetők ellen a mozambiki rendőrség, a legnagyobb összecsapások a fővárosban, Maputoban alakultak ki. A tüntetéssorozat múlt hét közepén vette kezdetét, amikor bejelentették a kenyér árának azonnali, 20%-os emelését. Ivo Garrido egészségügyi miniszter jelentése szerint az utcai harcokban 10 ember halt meg és 443 sérült volt péntekig, ez a szám azóta tovább nőtt, noha az összecsapások hétfőre alább hagytak.

António Fernando kereskedelmi és ipari ügyekért felelős miniszter elismerte, hogy az ország nagyban függ az importált és segélyként érkező élelmiszerektől, ez ellen mindenképp tenni kell, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sajnos nem áll módjukban az alapvető élelmiszerek árának csökkentése, sőt, a későbbiekben további árnövekedés várható. Ezt Alberto Nkutumula kormányszóvivő is megerősítette, aki szerint az árak mesterségesen módon való alacsonyan tartása lehetetlen feladat lenne a szegény délnyugat-afrikai ország számára.

A mozambiki eseményeket taglaló hivatalos hírforrások azonban inkább a gazdasági okokra fektetik a hangsúlyt, és nem adnak magyarázatot a jogsértő rendőri magatartásra. A rendvédelmi alakulatokat csütörtökön vezényelték ki az utcákra, hogy felszámolják a barikádokat, illetve a tüntetés és zavargások során felhalmozott szemetet és törmelékeket. Szemtanúk elmondása alapján a rendőrök éles lövedékeket is használtak az oszlatás során, ezt azonban a hivatalos szervek tagadták. José Pacheco belügyminiszter elmondta, hogy a tüntetők telefonos üzenetei alapján megpróbálták bemérni azokat a “forrásokat”, akik további harcokra szólították fel az embereket, ez azonban nem sikerült, így egy elhúzódó nyomozásra lehet számítani. A mostani tüntetés volt a legsúlyosabb a 2008-as, hasonló okok miatt induló zavargások óta, melynek során 4 ember vesztette életét.

 

Forrás: BBC News, Yahoo News, African News Agency

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.