Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Kisvállalkozók Ruandában
2010. június 16., szerda 10:33

Kisvállalkozók Ruandában

Ruandában, mint Afrikában oly sok országban, a vállalkozások többsége nincs bejelentve. A kormányzat úgy reméli, hogy az erre vonatkozó törvénymódosítással kikényszerítve közel 900 ezer vállalkozás regisztrálásával és a tőlük származó adóbevétellel emelkedhet és nem mellékesen kiszámíthatóbbá, illetve tervezhetőbbé válik az ország GDP-je, annak alakulása.

A magánvállalkozásokkal kapcsolatos statisztikákban talán a legérdekesebb adat, hogy e kategórián belül a nők aránya jelentős növekedést mutat. Jelenlétük és növekedő számuk egy egyre szélesebb körben elterjedő központi üzleti fogásnak köszönhető. Ahogy a nem regisztrált vállalkozások zöme, mint például a piacozó eladók vagy termelők egyéni vállalkozóként jelennek meg, manapság a ruandai nők is közös, bejelentett vállalkozásba kezdenek. A ruandai kormányzat a közösen regisztrált női vállalkozókat biztosítja afelől, hogy könnyen és kedvező kamatfeltételekkel juthatnak indulótőkéhez, lendületet adva ezzel a születendő üzleteknek – fejtette ki Eraste Kabera, a Ruandai Fejlesztési Bizottság képviseletében.

A kilencmilliós lakosságú ország 54%-a nő, és bár a kormányzatnak nincs statisztikai adata arról, hogy hány női kézben lévő üzlet van a piacon, feltételezhető, hogy mind a fekete, mind a regisztrált vállalkozók körében túlsúlyban vannak. Bár a vidéken élő női vállalkozók jelentős része úgy gondolja, hogy a gyengébbik nem számára 2009-ben létrehozott Női Garancia Alap keretein belül még mindig nehéz tőkéhez jutni. Ezt az állítást cáfolta a Ruandai Központi Bank, François Kanimba elnök elmondása szerint 6568-an, hozzávetőlegesen 900 ezer dollár értékben jutottak támogatáshoz a regisztrációs program keretein belül, melyet az állam mellett nem-kormányzati szervek és nemzetközi donorok támogattak.

A ruandai vezetés lépései természetesen nem csak a női vállalkozókat célozzák. Ha a becsült 900 ezer feketéző nagy többségét be lehetne vonni az idáig háromezer kisvállalkozást számláló bejelentett és adózó entitások körébe, könnyebbé válhatna a közép kelet-afrikai állam számára a gazdasági tervezés. A kis ország hosszú utat tett meg az 1994-es népirtás óta. Beindították gazdasági stabilizációs programjukat, melynek hatására az 1994-1997-es időszakban 70%-os GDP növekedést értek el. A Párizsi Klub segítségével az ország rendezte kritikus adósságállományát és bár Paul Kagame jelenlegi elnököt számos kritika éri a katonaság túlzott ereje és az ellenzék elnyomása miatt, tény, hogy a régióban Ruanda tekinthető a legbiztonságosabb államnak, valamint a nők sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mint számos környező állam társadalmaiban.

 

 

Forrás: Afrol News, African News Agency

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.