Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Afrikai vezetők a világbajnokságon
2010. június 14., hétfő 11:19

Afrikai vezetők a világbajnokságon

Három afrikai államférfi nem kapott meghívást Johannesburgba, a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság megnyitóünnepségére. Az Afrikai Unió (AU) úgy határozott, hogy azok a vezetők, akik államcsínnyel – mint Guinea, Niger vagy Madagaszkár államfője – kerültek hatalomra, nem kapnak meghívást az eseményre. „Azok az emberek, akik nem demokratikus úton szerezték meg az irányítást, természetesen nem részesülhetnek ugyanolyan fogadtatásban, mint a többi államfő.” – hangsúlyozta Ayande Ntsaluba, a dél-afrikai Nemzetközi kapcsolatok és Együttműködés Osztályának főigazgatója.

Omar al-Bashir visszautasította a meghívást, hiszen a múlt hónapban Jacob Zuma dél-afrikai elnök kijelentette, hogy amennyiben belép az országba, a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának értelmében letartóztatják a szudáni vezetőt, akinek háborús bűnökért kell felelnie.

A madagaszkári vezető, Andry Rajoelina is feketelistán van több nemzetközi szervezetnél, mint például az Európai Uniónál. Múlt héten hétfőn a luxemburgi minisztertanácsi ülésen elfogadott dokumentum értelmében az EU felfüggeszti anyagi támogatását Madagaszkárral szemben, kivéve a humanitárius segélyezést. Andry Rajoelina tavaly vette át az államfői posztot a szigetországban, de külföldön nem ismerték el elnöknek, és hatalomra jutását súlyos jogsértésnek tekintik. A hatalomváltást a hadsereg támogatta. A többi vezető is kiemelt helyen szerepel jogvédő szervezetek tanulmányaiban, az EU és más nemzetközi szervezet ülésein: Salou Djibot Nigerben katonai diktatúrát tart fenn, az országnak az AU felfüggesztette a tagságát, Guineában pedig a Sékouba Konaté vezette katonai junta van hatalmon Camara elnök 2009 decemberi merénylete óta.

Azért a VB-n a pozitívumok vannak előtérben: Zuma elnök régóta a világbajnokságnak a nemzetet összefogó erejét hangsúlyozza: „Az a lelkesedés, öröm és izgalom, amely Dél-Afrika népét jellemzi, utoljára Nelson Mandela szabadulásakor volt tapasztalható. A nemzeti lobogó a legkeresettebb termékek egyike lett. A nemzeti büszkeség robbanásszerű erősödése felbecsülhetetlen értékű hozadéka az esemény rendezésének, ezáltal az ország jókora előrelépést tehet a nemzetépítés, nemzeti egység létrehozásának folyamatában.” Zuma kiemelte továbbá, hogy a mérkőzések megtekintésén túl számos program várja a turistákat, akik így megismerkedhetnek az ország vendégszeretetével. Noha a híradások és bűnözési statisztikák alapján mindenki az igencsak aggályosnak mondható biztonsági körülményeket emeli ki, mindenki reméli, hogy a világ első számú sporteseménye nagyobb volumenű atrocitások nélkül zajlik majd le.

 

Forrás: All Africa, BBC News, New York Times

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.