Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Norvég katonák halálos ítélete a Kongói Demokratikus Köztársaságban
2010. június 11., péntek 11:25

Norvég katonák halálos ítélete a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Két egykori norvég katonát, Joshua French norvég-angol kettős állampolgárt és Tjostolv Molandot ez év áprilisa után a minap újra halálra ítélték, egy általuk felbérelt sofőr elleni gyilkosság és kémkedés vádjával. Az újabb ítélethozatalra azért volt szükség, mert – többek között erős nemzetközi nyomásra – az elsőfokú katonai törvényszéki eljárást meglehetősen hiányosnak ítélték meg. Az ügyészség 2009 szeptemberében fogalmazta meg a vádpontokat, melyek ellen fellebbeztek, amit persze decemberben el is utasították. A mostani ítélet elleni fellebbezésre öt napjuk van, ezzel valószínűleg élni is fognak. A két férfi az eljárás alatt végig kitartott ártatlansága mellett.

Elmondásuk szerint egy motoros túra során Ugandából tartottak a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Útközben lerobbant a két jármű, így egy sofőrt, nevezetesen Abedi Kasongot bérelték fel, hogy visszavigye őket Ugandába. Állítják, hogy a férfit egy orvlövész végezte ki egy dzsungelben lévő útszakaszon. A 2009. májusi elfogásukkor mindkét férfinál találtak katonai igazolványt, innen ered az ügyészség által megfogalmazott kémkedés vádja.

A norvég diplomácia jelenleg nehéz helyzetben van: egyrészt aggályosnak találták az eljárás körülményeit, hiszen a volt katonák csak sokára juthattak konzuli védelemhez, másrészt a két ország közötti bilaterális kapcsolat is feszültté vált. A kémkedésért eredetileg 500 millió amerikai dollárt követelt a Kongói DK Norvégiától, ezt másodfokon 65 millióra csökkentették. A skandináv ország tagadja a vádakat. Nem utolsósorban pedig a két norvég állampolgár kálváriája heves vitát indított el hazájukban, ahol követelik a nemzetközi szervezetek és országuk diplomatáinak azonnali közbenjárását.

A két férfi jogi képviselője ezidáig nem kommentálta az ítéletet. Jogvédő szervezetek, mint például a brit Repreive egy újabb kirakatpernek titulálják az eljárást. „Tragikomédiának is nevezhetnénk az esetet, ahol a tanúk úgy változtatják vallomásukat, ahogy a vád fütyül.” – mondta Tineke Harris a szervezet képviseletében. Nehéz időszak elé néz a norvég diplomácia az elkövetkezendő hetekben, hiszen minél szélesebb nemzetközi platformon kell tárgyalniuk az esetet, olyan pozíciót teremtve, hogy legalább elérhessék a két vádlott elleni igazságos büntetőeljárás lefolytatását.

Forrás: BBC News, World News

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.