Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Burkina Faso: gyermekek vándorlása
2010. június 09., szerda 09:58

Burkina Faso: gyermekek vándorlása

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) és a Terre des Hommes (TDH) NGO felmérése alapján a migráció Burkina Fasoban érinti legsúlyosabban a gyermekeket, különösen a lányokat. A belső vándorlás legfőbb oka a szegénység és a munkahiány, így az emberek többsége idénymunkából él. Az aratás után útra kelnek, hogy a következő termés betakarításig megélhetést találjanak.

Mivel egyre több gyermek vesz részt a vándorlásban – és sok esetben a szülők biztatására–, a kizsákmányolás és erőszak általános jelenséggé válik az országban. A fiatal fiúk általában különösebb képzettséget nem igénylő, de biztonságosabb munkát látnak el: egyszerű piaci munkát, kertészkedést, vagy kétkezi munkát végeznek. Azonban a 10-11 éves lányok az esetek nagy többségében házakhoz szegődnek el cselédmunkára, ahol gyakori a testi fenyítés vagy a nemi erőszak. Ezek a gyerekek sokszor alultápláltak, és az sem ritka, hogy emberkereskedelem áldozataivá válnak.

A TDH önkénteseinek elmondása szerint – akik az elvándorlással leginkább sújtott Sourou provinciában is dolgoznak –, a gyermekek többnyire a fővárosba, Ouagadougouba mennek, de sokan veszik az irányt Maliba is. Az otthonukat elhagyó gyermekek szülei szerint az általános kilátástalanság mellett a legfőbb érv az exodusra az aluliskolázottság. Úgy gondolják, hogy egyszerűen nincs más lehetőség, bármennyire is tisztában vannak a veszélyekkel. A TDH felmérése szerint a soroui származású, 7-14 éves lányok 72%-a nem jár iskolába, 95%-a nem tud írni vagy olvasni. A tradicionális burkina fasoi társadalmi felfogással is magyarázható a leánygyermekek munkára, illetve elvándorlásra kényszerítése: sokkal nagyobb értéke van a fiúnak a családi közösségben és gazdaságban. A vidéket vonzóvá kéne tenni a fiatalok számára, de a szűkös vízkészlet miatt még öntözéses gazdálkodásra sincs lehetőség, így új munkahelyeket sem tudnak teremteni. Hasonló problémával küzd a régió többi országa is.

 

Forrás: IRIN, All Africa, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.