Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Halálsoron Líbiában
2010. június 06., vasárnap 23:32

Halálsoron Líbiában

Az Amnesty International (AI) 18 külföldi állampolgár líbiai kivégzéséről tudósított a hétvégén. A gyilkossággal vádolt tíz nigériai, illetve nyolc csádi és egyiptomi állampolgár elleni ítélet végrehajtásának módja sortűz általi halál volt. Négy eset kivételével az összes ítéletet a fővárosban, Tripoliban hajtották végre. A jogvédő szervezet szerint az embertelen büntetés-végrehajtás módja és az „élethez való jog” megsértése mellett mind a 18 esetben igazságtalanok és felületesek voltak a tárgyalások.

Egy, az AI-nek interjút adó, Tripoliban élő nigériai férfi elmondása szerint közel 50 honfitársa vár bírói döntésre, és feltehetően jóval súlyosabb ítéletre számíthatnak az akár enyhe bűncselekményeket elkövetők, mint a helyi származású líbiai rabok. Az embertelen fogvatartási körülmények mellett számos ponton igazságtalannak tekinthető az eljárás. A külföldieknek sok esetben nem teszik hozzáférhetővé a konzuli védelmet, a fordítást vagy tolmácsolást, mivel a jogi procedúra egyetlen nyelve az arab.

A líbiai jogrendszerben – amely az iszlám igazságszolgáltatási rendszerét követi – él a „kísa”, azaz a „fogat fogért elv”, így tehát a sértett fél vagy családja is rendelkezhet a büntetés módjáról, illetve a „didzsa”, amely lehetővé teszi, hogy a károsult családját anyagiakban kompenzálja az elkövető vagy annak hozzátartozója, így az akár a halálbüntetéstől is megmenekülhet. Az országban raboskodó külföldieknek azonban ezek a könnyítések nem állnak rendelkezésre.

Az AI szerint a líbiai hatóságoknak moratóriumot kéne elrendelniük a külföldiek büntetés-végrehajtásával kapcsolatban és közeledni ahhoz a nemzetközi trendhez, mely szerint a halálbüntetés alkalmatlan büntetés-végrehajtási forma bármely demokratikus ország igazságszolgáltatási rendszerében. „Az embertelen kivégzések és szégyenletes bírósági eljárások nem ismétlődhetnek meg!” – hangsúlyozta Malcolm Smart az AI képviseletében. Az enyhítés kikényszerítése nehéznek ígérkezik, hiszen nemzetközi együttműködés tekintetében Líbia az egyik legkevésbé kooperáló állam a kontinensen: nagyban felelős az Afrikai Unió (AU) és az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közötti feszült viszony miatt, hiszen az arab állam szorgalmazta az AU-n belül elsőként, hogy a tagállamok ne adják ki az ICC által körözött háborús bűnösöket. Jelenleg körülbelül kétszázan vannak a líbiai siralomházakban, ezek között számos külföldi, akik nem számíthatnak az ország igazságszolgáltatási rendszerének nemzetközi standardokhoz való közeledésére a közeljövőben.

 

 Forrás: Amnesty International, UN, BBC News, IRI

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.