Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika HIV-fertőzöttek kényszer sterilizációja Namíbiában?
2010. június 06., vasárnap 23:22

HIV-fertőzöttek kényszer sterilizációja Namíbiában?

Három namíbiai asszony indított pert országuk egészségügyi minisztériuma ellen, mert állításuk szerint tudtuk nélkül végeztek rajtuk sterilizációt, miután kiderült, hogy HIV tesztjük pozitív eredményt mutatott. Az érintett nőket képviselő Legal Assistance Center (LAC) felmérése szerint 15 esetben észleltek hasonló esetet namíbiai korházakban 2008 óta. A fővárosban, Windhoekban szimpátiatüntetés veszi kezdetét több száz résztvevővel – többségük nő – amint kezdetét veszi a per.

A három asszony keresetében egymillió namíbiai dollárt (közel 130 ezer amerikai dollárnak megfelelő összeget) követel a minisztériumtól. Gladys Kamboo, a tárca szóvivője nem szeretne részleteket elárulni amíg az ügy le nem zárul, azonban tagadta, hogy a kórházak bárkinek is szándékosan ártottak volna a műtétek során.

A LAC szóvivője kiemelte, hogy a Legfelsőbb Bíróság biztosítja a női identitást mindenki számára – ideértve a szülést is –, azt korlátozni nem lehet, az emberek HIV-státusza nem lehet ok bármiféle diszkriminációra vagy megbélyegzésre. „Olyan egészségügyi rendszert akarunk, melynek alapja az emberi jogok betartása, és egyenlőséget biztosít mindenkinek.” – fejtette ki Amon Ngavetene a Legal Assistance Center képviseletében, aki elmondta továbbá, hogy sok esetben, a legnagyobb diszkréció mellett kérik az orvosok a HIV-fertőzött nőket a namíbiai egészségügyi intézményekben, hogy vessék alá magukat sterilizációs műtétnek, anélkül, hogy a beavatkozás okozta veszélyekre, következményekre felhívnák a figyelmüket. A szóvivő kiemelte, hogy a félreértésekre, illetve az emberek tájékozatlanságára magyarázat lehet a nyelvi korlát is, hiszen Namíbiában 11 törzsi nyelv létezik. Az ügy kapcsán a szimpátiatüntetéssel egy időben demonstrációk indulnak meg az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Zambiában is.

 

Forrás: BBC News, IRIN

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.