Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika A Nemzetközi Büntetőbíróság és Afrika: evolúció a hatékonyság növelésének jegyében
2010. június 01., kedd 02:03

A Nemzetközi Büntetőbíróság és Afrika: evolúció a hatékonyság növelésének jegyében

Május 31-én, hétfőn kezdte meg üléssorozatát a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court - ICC) az ugandai fővárosban, Kampalában. A 2002-es Római Statútum által életre hívott ICC most hozhat olyan módosításokat végrehajtási rendszerében, melyek nagyban segíthetnék hatékonyságának növelését. Kardinális kérdések kerülnek megvitatásra egy kiemelten fontos helyszínen, hiszen a bíróság munkája során leginkább Afrikára összpontosít. Ezzel együtt az Ügyészségi Iroda Afganisztánban, Kolumbiában, Grúziában és Palesztinában jelenleg is nyomozómunkát végez, csakúgy, mint Guineában és Elefántcsontparton.

Napjainkban a kongói Thomas Lubanga Dyilo pere áll a média figyelmének középpontjában, aki a 2002-2003-as időszakban a „Hazafias Erők Kongó Felszabadításáért” (Forces patriotiques pour la libération du Congo – FPLC) gerillacsapataiba gyermekek tömegeit sorozta be. Két további kongói eset van a tárgyalást megelőző, előkészítési-előkészületi állapotban, és öt kiemelt elfogató parancs van érvényben az ugandai „Az Úr Ellenálló Hadserege” (Lord’s Resistence Army – LRA) vezetői ellen. Mégis, talán a legismertebb elfogatóparancsoknak az Omar al-Bashir szudáni elnök és emberei ellen indítottakat tarthatjuk. Nagy feszültséget keltett a nemzetközi porondon az Afrikai Unió (AU) líbiai ülésén elfogadott határozat, miszerint a tagországok nem működnek együtt az ICC-vel a gyanúsítottak elfogatásában. Mégis, a Római Statútum afrikai aláíróinak egy része ígéretet tett, hogy abban az esetben, ha Bashir országukba látogat, eleget tesznek kötelezettségüknek, és kiadják őt az ICC-nek. A kampalai ülés közelebb hozhatja a nézőpontokat, és így talán előrelépést tehet a bíróság, hogy elfogadottsága növekedjen a kontinensen, hogy az ICC súlytalansága valóban megszűnjön.

Azonban a legnagyobb kihívást mégis a „leltár” jelentheti, hiszen ez magában foglalja majd a statútum értékelését, annak eredményességét. Górcső alá veszik, hogy a bíróság munkája mennyiben épült a komplementaritásra (a statútum kiemeli, hogy az ICC csak abban az esetben lép közbe, ha egy adott ország nem képes, vagy nem akarja kezelni saját igazságszolgáltatási keretein belül a törvénytelenségeket), az áldozatokkal és érintett csoportokkal való együttműködésre, illetve a béke és igazságosság elveit mennyiben sikerült elősegítenie. Javítani szeretnének az ICC döntéshozatali mechanizmusán, a tanúk védelmét megerősítenék, valamint felgyorsítanák a büntetőeljárások menetét, hiszen ez elsősorban az áldozatok javát szolgálná, akik gyakran ellenséges közhangulattal kell hogy szembenézzenek országaikban.

Közel 2000 résztvevője lesz a konferenciának, többek között nemzeti pártok, nem kormányzati és jogvédő szervek, az ENSZ jelenlegi és korábbi főtitkára, Ban Ki-moon és Kofi Annan, az ICC elnöke Sang-Hyun Song bíró, valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Luis Moreno-Ocampo is képviseltetik magukat az üléseken.

 

 

Forrás: ICC, Africa News, All Africa

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.