Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Az uniós főbiztos útja a kalózok földjére
2010. máj. 18., kedd 11:40

Az uniós főbiztos útja a kalózok földjére

Szerző: Schriffert Ádám

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főbiztosa május 18-án kezdte meg kelet-afrikai útját, melynek célja, hogy megoldást találjanak a térség aggasztó problémájára, a kalózkodás jelenségére. A bárónő szerint előrelépés csakis regionális együttműködés keretében lehetséges.

Először Nairobiban fog találkozni a kenyai politikai vezetőkkel, nemzetközi és civil szervezetek képviselőivel, illetve Szomália ENSZ különmegbízottjával. Május 19-20-án Tanzániába, majd május 20 és 21-n a Seychelles-szigetekre utazik, ahol látogatást tesz az Indiai-óceán biztonságáért és a kalózkodás ellen küzdő, valamint a támadások károsultjait élelemmel ellátó uniós Atalanta-missziónál.

A külügyi főbiztos kiemelte, hogy az Európai Unió elkötelezett a térség országaival való együttműködésben, hogy kialakítsák azt a mechanizmust, ami alapján a gyanusított kalózokat mielőbb büntetőeljárás alá vonhatnák.

Az EU eddig Kenyával és a Seychelles-szigetekkel írt alá egyezményt, a térség többi országával folynak a tárgyalások. 2008 decemberében indították az „EUNAVFOR Somalia- Operation Atalanta” missziót, illetve nemrégiben jelent meg az újabb kezdeményezés, az EUTM, mely Ugandában képez ki szomáliai katonai csapatokat a védelmi feladatok teljesítésére.

A probléma orvoslását gazdasági indokok is sürgetik: a térség igen fontos turisztikai célpont, valamint a terület kereskedelmi biztonsága is megoldásra vár.

 

Forrás: African Press Organization, BBC News

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.