Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Szudán újraválasztott elnökének Hágában a helye
2010. április 26., hétfő 22:55

Szudán újraválasztott elnökének Hágában a helye

 Atechnikai szabálytalanságok és a logisztikai problémák mellett politikai elnyomás és az emberi jogok teljes semmibevétele feketítették be a szudáni választásokat, melynek nyertese az országot eddig  is irányító Omar al-Bashir lett.

Ez az eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy a Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróság felfüggesztené Omar al-Bashir ellen folyó eljárását. A jelenleg újraválasztott elnök több mint 20 éven keresztül diktatórikusan kormányozta országát, választásokat 1989-es hatalomra kerülése óta nem tartottak. Emellett háborús bűncselekményekkel és az emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádolják a dárfúri véres felkelésben betöltött szerepe miatt.

A legtöbb ellenzéki párt már az április 11 és 15 között megtartott szavazás előtt bojkottálta a választásokat csalásra és az esélyek egyenlőtlenségére hivatkozva. A szavazás előkészületei során, illetve a szavazás alatt pedig folyamatosak voltak a jogsértések, a szabálytalanságok, a politikai visszaélések, számolt be április 26-i jelentésében a Human Rights Watch. A szudáni hatóságok részéről általánossá váltak a letartóztatások és kihallgatások, amelyek elsősorban a politikai aktivistákat és a választási megfigyelőket érintették. A nemzetközi emberi jogi szerveztnek sikerült dokumentálnia a visszaéléseket, bizonyítékkal tudják például alátámasztani, hogy halállal fenyegették meg azokat, akik nem Bashirra szavaznak.

A hosszú diktatórikus időszak után megtartott demokratikus választások tehát nem hozták meg a várva várt nyugalmat és politikai reformokat a már eddig is rengeteget szenvedett szudáni társadalom számára.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.