Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Sierra Leone: A terhes nőktől még mindig megtagadják az életmentő orvosi ellátást
2011. szeptember 06., kedd 21:34

Sierra Leone: A terhes nőktől még mindig megtagadják az életmentő orvosi ellátást

Több mint egy évvel az „ingyenes orvosi ellátás” program bevezetése után Sierra Leonéban a terhes nőknek továbbra is komoly nehézségekkel kell szembenézniük, ha hozzá akarnak jutni a a biztonságos terhességet és szülést lehetővé tévő ellátáshoz és gyógyszerekhez.  

A fent említett program értelmében minden terhes kismamának és szoptató édesanyának ingyenes ellátás járna az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben. Ennek ellenére több nővel fizettetnek a gyógyszerekért, amelyet gyakran képtelenek megfizetni – derül ki a „Válaszút előtt: Sierra Leone Ingyenes Egészségügyi Politikája című (At a Crossroads: Sierra Leone’s Free Health Care Policy) új Amnesty International jelentésből.

„Az egészségügyi rendszer több tekintetben is működésképtelen maradt.” – nyilatkozta Erwin van der Borght az Amnesty International Afrika igazgatója.

„A kormányzati kimutatások azt állítják, hogy az ingyenes egészségügyi program elindulása óta több nő jut a szülés előtt egészségügyi ellátáshoz és hozza világra gyermekét egészségügyi létesítményekben. Ennek ellenére sokan – főleg a szegényebb sorsú nők és fiatal anyák – csak korlátozott mértékben jutnak hozzá az alapvető nőgyógyászati és szülészeti ellátáshoz, és továbbra is kénytelenek fizetni a szükséges gyógyszerekért.

” Sierra Leone kormánya már hozott néhány intézkedést a nehézségek leküzdésére, így a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásának javítását, az egészségügyi dolgozók fizetésének növelését és továbbképzési lehetőségek megteremtését számukra. Ennek ellenére még nagyon sok tennivaló maradt.

„Az egészségügyi ellátó rendszer legfőbb hibája a hatékonyan működő monitoring és elszámoltatási rendszerek teljes hiánya, amely nélkül a reformok nem valósíthatók meg” – tette hozzá Erwin van der Borght.

A jelenleg működő rendszerek erőforrás hiánnyal küzdenek, és csak az egyes létesítményeket vizsgálják felül egyenként, ezért nem tárják fel azon szerkezeti hibákat, amelyek megakadályozzák a nőket az ellátáshoz való zavartalan hozzájutásban.

Egy nemrég gyermeknek életet adó 23 éves nő a következőket nyilatkozta az Amnesty International-nek: „A gyermekem sokat sírt és lázas volt. A kórháznak nem volt gyógyszere számára. Fizetnem kellett volna érte. Így elzavartak. Nem tudom, hogy tehetnék panaszt.”

A monitoring és az elszámoltatás rendszereinek kiépítése nagyon fontos feltétele az egészséghez való jog teljesebb megvalósításának, és hozzájárul azon változásokhoz, amelyek elősegíthetik a nők a biztonságos szüléshez és az anyasági jóléthez való jogának érvényesülését.

„Ugyan a kormány már megtett néhány lépést a nehézségek leküzdésére, azonban a monitoring és elszámoltatási rendszerek hiányosságai miatt a rossz gyakorlat és az irányítási problémák orvoslása elmarad, sőt lehetőséget ad a rendszer kizsákmányolására és értékes gyógyszerek eltulajdonítására.” – mondta Erwin van der Borght.

Az Amnesty International üdvözli az Egészségügyi Minisztériumnak a jelentésre adott pozitív válaszát, de figyelmeztet arra, hogy a legfontosabb a tervezett reformok gyakorlatba történő átültetése.

Az Amnesty International ezúton szólítja fel Sierra Leone kormányát, hogy hozzon létre egy olyan monitoring és elszámoltatási rendszert, amely hatékonyan képes biztosítani a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzájutását, és emberi jogi sérelmek esetén biztosítja a jogorvoslati lehetőséget.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.