Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Letartóztattak egy ruandai ellenzéki politikusnőt
2010. október 17., vasárnap 22:07

Letartóztattak egy ruandai ellenzéki politikusnőt

Victoire Ingabire-t, a ruandai ellenzék legprominensebb politikusát a minap letartóztatták. A nyomozóhatóság szerint szoros szálak fűzik az FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda – Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért) hutu milícia volt vezetőjéhez, Vital Uwumuremyi parancsnokhoz.

A milícia jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tevékenykedik, nevükhöz számos kegyetlen akció fűződik. Ingabire januárban tért vissza száműzetéséből, hogy a FDU-Inkingi Párt színeiben megmérettesse magát Mugabe elnök ellen az augusztusi választásokon, de az ellenzék hatalmas vereséget szenvedett.

A politikusasszonynak immáron a második ellene indított eljárással kell számolnia, mivel áprilisban már letartóztatták terroristacsoportokkal való együttműködés és az 1994-es genocídium tagadásának vádja miatt. Ingabire asszonyt a fővárosban, Kigaliban lévő otthonában tartóztatták le, majd a Kicukiro Központi Rendőrségre szállították, jelenleg épp kihallgatják. Emberi jogvédő csoportok már több ízben felszólaltak az ilyen típusú letartóztatások ellen: állítják, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perek indultak a tuszi vezetésű kormányzó párt megbízásából, így akarják felszámolni az ellenzéki politikai erőt.

 

Forrás: BBC News, All Africa, Digital Journal

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.