Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Boszorkányüldözés Malawiban
2010. október 14., csütörtök 16:59

Boszorkányüldözés Malawiban

Nyolcvan idősebb embert (köztük 61 idős nőt, 7 idős férfit, és 18 fiatalabb hozzátartozót) boszorkányság miatt ítéltek 4-től 6 évig terjedő börtönbüntetésre Malawiban. A legtöbb ember ellen a legfőbb vád az volt, hogy szervezett keretek között, gyerekeknek oktatták a boszorkánymesterséget.

Többen az utcára vonultak, hogy tüntessenek a letartóztatások ellen. George Thindwa az Association of Secular Humanism (ASH) munkatársa elmondta, hogy a letartóztatások nem jogosak, mivel az ország büntetőtörvénykönyvében nem szerepel a boszorkányság büntetése. Szerinte az a legfőbb probléma, hogy a döntéshozók maguk is tartanak a boszorkányságtól.

George Chaponda igazságügyi miniszter szerint a joggyakorlat mindig is igazságos volt és most sincs ez másképp: csak akkor büntetnek valakit, ha az beismeri boszorkányságát. Ebben az esetben senki sem vallotta magát bűnösnek, mégis elítélték, ráadásul az eseteket gyorsított eljárásban tárgyalták. A miniszter szerint az eljárássorozat törvényesen zajlott, de minden, az ítéletek ellen szóló bizonyítékot szívesen fogad. Az ASH örömmel veszi a politikus kijelentését: már több dossziéra való anyagot gyűjtöttek, amelyek a bebörtönzöttek ártatlanságát bizonyítja.

 

Forrás: BBC News, African News Agency

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.