Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Szexuális zaklatás: többszáz esetben bocsátottak el pedagógusokat Kenyában
2010. október 11., hétfő 09:56

Szexuális zaklatás: többszáz esetben bocsátottak el pedagógusokat Kenyában

Kenyában az utóbbi két évben közel ezer pedagógust bocsátottak el állásából többnyire lányok ellen elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt – jelentette ki a minap Ahmed Hussein kormánybiztos, aki kiemelte, hogy az áldozatok többsége a 12 és 15 éves iskolás lányok közül került ki. A kormány egy speciális segélyvonalat hozott létre a bűncselekmények bejelentésére. Mint utóbb kiderült, nagy szükség volt rá, hiszen senki sem számolt ilyen nagyméretű iskolai erőszakkal. Az esetek többsége vidéki általános iskolákban történt.

“Korábban nem volt tudomásunk ezekről az elrettentő számokról, hiszen a telekommunikációs lefedettség igen gyenge volt az országban, az információáramlás így nem működött, mára azonban szinte mindenhol van mobiltelefon.” – nyilatkozta a Nem-, Gyermekvédelmi és Szociális Fejlődésért Felelős Minisztérium képviselője. “Az elmúlt évben körülbelül 600 tanár követett el erőszakot (ez magába foglalja a csókolozást, fogdosást és teherbe ejtést is), idén eddig már 550 regisztrált esetünk van, ez a szám az egyébként igen jelentős 240 ezres kenyai tanárállományhoz képest is elfogadhatatlan” – mondta.

Ugyanakkor probléma, hogy mindössze néhány esetben követi az erőszakot bírósági eljárás, ennek sok esetben az az oka, hogy a gyanúba keveredett pedagógus egyszerűen lefizeti az általában nélkülöző szülőket, így azok nem tesznek feljelentést. Sokszor a vidéki tanfelügyelők sem továbbítják az erőszakos eseteket a központi vezetés felé. Az utóbbi időben olyan bejelentés is érkezett, hogy tanárnők folytatnak viszonyt fiatal fiú nebulóikkal, valamint nem ritka a meleg tanár-diák kapcsolat sem. Meghökkentő hírek ezek, több jogvédő szervezet türelmetlenül várja a vezetés reakcióját és a probléma határozott, gyors kezelését.

 

 

Forrás: BBC News, All Africa

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.