Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika 83 tüntető nőt tartóztattak le Zimbabwéban
2010. szeptember 22., szerda 09:36

83 tüntető nőt tartóztattak le Zimbabwéban

83 női aktivistát tartóztattak le Hararéban, Zimbabwe fővárosában, akik előzetes rendészeti jóváhagyás nélkül tüntettek a nemzeti parlament előtt. A “Zimbabwei Nők Felkelése” (WOZA- Woman of Zimbabwe Arise) nevű szervezet tagjai a társadalmi biztonság kétségbeejtő helyzete és a rendőri túlkapások ellen emelték fel szavukat.

A pontos vádat még nem fogalmazta meg az ügyészség, de a bevett joggyakorlat szerint amint ez megtörténik, a nőket rögtön bíróság elé állíthatják, akár már a mai napon is. Az Amnesty International azonnal a rendészeti szervekhez fordult, követelve, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az asszonyokat. A szervezet szerint ezek az önkényes letartóztatások csak megerősítik azt a nemzetközi közösségben élő sztereotípiát, miszerint Zimbabwe még mindig messze áll a demokráciától, és ahogy a történések is igazolják, a szólásszabadság valóban nem illeti meg az állampolgárokat. A nők követeléseiket a rendőrség vezérkarához, illetve a Belügyminisztérium illetékeseihez akarták eljuttatni, ez persze nem sikerült. A rendőrség különösebben nem kommentálta az eseményeket, szóvivője csupán azt hangsúlyozta, hogy a törvény szerint járnak el, ahogy eddig is.

 

Forrás: Amnesty International, African News Agency

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.