Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Le lehet-e számolni az LRA-val?
2010. szeptember 15., szerda 11:40

Le lehet-e számolni az LRA-val?

“Egy közös, az összes érintett ország együttműködésével történő, jól koordinált akciótervre van szükség, hogy végérvényesen le lehessen számolni az LRA-val. (Lord´s Ressistance Army), a hírhedt milíciával.” – jelentette ki közös nyilatkozatban négy ország, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dél-Szudán, a Közép-Afrikai Köztársaság és Uganda vezetője a szudán Yambioban.

A Lord's Resistance Army insurgency, vagy Alcholiföldi felkelés Uganda területén jelenleg is zajló konfliktus, mely 1987-ben kezdődött. A Lord’s Resistance Army egy felkelő csoport, mely Észak-Ugandában működik, de jelen van Dél-Szudánban és Kelet-Kongóban is. Első vezetője, Joseph Kony Isten szóvivőjének kiáltotta ki magát. Az LRA célja volt Yoweri Museveni vezette ugandai kormány megdöntése és egy teokratikus állam megalapítása, Uganda egyik népcsoportja, az acholiaiak tradícióinak megfelelően. A milícia az alapvető emberi jogokat nem tiszteli, beleértve a kínzásos vallatást, a foglyok megcsonkítását, a nemi erőszakot, emberrablást a civilek közül, gyermekkatonák bevetését és a lakosság mészárlását.

Az ugandai hadseregnek ugyan többször sikerült az LRA feltartóztatása, vezetőinek likvidálása, az évek során több tízezer ember esett áldozatul a felkelő csapatoknak. Csapataik olyan országokba menekültek, amelyek belső politikai instabilitással küzdenek, így a velük szemben történő hatékony szembeszállás is elmaradt. Ezeknek a nemzeteknek, mint a Kongói DR-nek és a Közép-Afrikai Köztársaság ráadásul földrajzi adottságai is ideálisak a gerillacsapatok számára: esőerdeiben könnyedén rejtőzködhetnek és rajtaütészerű támadásokat hajthatnak végre.

A közleményben elmarasztalják a nemzetközi közösséget is: mint mondják, az ENSZ közbenjárása eddig impotensnek bizonyult, illetve a folyamatos csapatkivonások és a források csökkentése csak fokozza a problémát. “Nem mehetünk el szó nélkül az LRA  hidegvérű mészárlásai, a brutális erőszakhullám mellett, minden eddiginél nagyobb összefogásra van szükség.” – jelentették ki a vezetők. Már létrejött egy munkacsoport, amely az egyes országok hírszerző, katonai és rendőri szerveinek munkájának üsszehangolásáért lesz felelős.

 

Forrás: African News Agency, All  Africa

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.