Back Ön itt van: exkluziv szerelem

Könyvajánló: Exkluzív szerelem

Hogyan érzi magát két ember élete utolsó napján? Eszükbe jut-e minden egyes mozdulatról, hogy az az utolsó? Johanna Adorján tizennyolc év távlatából próbálja rekonstruálni nagyszülei utolsó napját.

ExkluzivSzerelemKét ember, akik együtt öregedtek meg, elhatározzák, hogy öngyilkosok lesznek. A férj halálos beteg, felesége képtelen nélküle élni. 1991 őszén, egy októberi vasárnapon véghez is viszik tervüket. Kutyájukat egy ismerősre bízzák, lakásukat szépen kitakarítják, becsomagolják a karácsonyi ajándékokat, mindent elrendeznek. Kéz a kézben megy Vera és István a halálba, végső megpecsételéseként egy különleges szerelemnek, mely az egész világot kizárta, a gyermekeiket is beleértve. Johanna Adorján, az unoka, tapintatosan és mélységes szeretettel próbálja rekonstruálni nagyszüleinek utolsó napját. S miközben így tesz, felidézi a magyar származású zsidó házaspár viszontagságokkal teli életét, az üldöztetések, a kommunista évek, 1956 sorsfordító eseményeit, majd emigrációjukat Dániába, ahol új életet kezdhettek. A mozaikszerűen kirajzolódó családtörténet arra is lehetőséget ad az írónőnek, hogy felkutassa saját gyökereit – közelebb kerüljön magyar és zsidó származásához. Az írónő Stockholmban született 1971-ben. Münchenben színház- és operarendezést tanult, 1995 óta újságíróként dolgozik, 2001-től a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung kulturális szerkesztőségében. Az Exkluzív szerelem az első regénye, amely 2010 júniusában, a Könyvhéten jelent meg.

 Részlet a könyvből:

„Hogyan érzi magát két ember élete utolsó napján? Eszükbe jut-e minden egyes mozdulatról, hogy az az utolsó? Utoljára a kertben, az utolsó pohár tej, az utolsó fogmosás? Vagy ezen a napon már túl van az ember az ilyesfajta gondolatokon? Az előtte eltelt hetek, hónapok során lélekben már búcsút mondott mindazon dolgoknak, amelyekből az élet áll, legyenek azok jók vagy rosszak, és megtilt magának minden gondolatot, ami a végre vonatkozik, csak él tovább ugyanúgy, mint addig, míg el nem jön az óra, amely tervei szerint halála órája lesz? Milyenek voltak a nagyszüleim haláluk napján?- tettem föl magamnak gyakran a kérdést. Sírtak? Felajzottak voltak? Feszültek? Csöndesek? Alighanem valamivel egyszerűbbé tett mindent, hogy ketten voltak. A szenvedés megoszlik, ha együtt viselik. De vajon igaz-e ez?”

 

Johanna Adorján: Exkluzív szerelem

2900 Ft, 176 oldal , keménytáblás védőborítóval

www.parkkiado.hu

 

Tovább a kategóriában: « Ajánljuk

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.